Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Trwa II etap konkursu MapMaker AW
Odpowiedz do tematu
Błąd w edytorze map
Autor Wiadomość
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-10, 14:11   Błąd w edytorze map

Siemanko.

Od krótszego czasu dłubie sb przy nowej mapce, jednak pewien wkrwiający błąd skutecznie mnie od tej jakże fascynującej i zajmujacęj czynności odrywa.
Dla jasności i czytelności opisywał będę sprawę w podpunktach, co by was za długo nie męczyć i wypocinami hektolitrów tekstów moich nie rozpraszać. Tak więc... problem wygląda następująco:
1). W edytorze map główne miasta graczy są z góry ustalone;
2). gracze nie posiadają innych siedzib na starcie gry ani bohaterów dodatkowych [tylko tych losowo wygenerowanych w siedzibie na rozpoczęciu sesji tudzież partyjki];
3). Problem ujawnia się, kiedy chcę przetestować mapkę uruchamiając grę Heroes of Might and Magic III Armagedon's Blade + HoTA.
4). Odpalam gierkę.
5). W menu "opcje zaawansowane [ang.: show advanced options] mam do wyboru:
a) zamek losowy, pff....,
b) zamek który ustawiłem w edytorze oraz...,
c) ....w każdym wypadku u każdego gracza drugą siedzibą do wybrania jest "Cove" [to ten nowy kasztelik z piratami],
d) mimo wybrania zamku Cove/losowego i tak rozpoczynam grę z zamkiem który ustawiłem w edytorze map HoMM III HoTA,
e) losowo wygenerowani bohaterowie u każdego gracza pochodzą z zamku Cove.

Oferuje konia z rzędem i pół królestwa dla tego magika, ktory odczaruje mnie tom zawiłość losu.

Zwykła kaczka
 
Begrezen 
ostatnia ostoja AW



Pomógł: 21 razy
Wiek: 100
Dołączył: 15 Mar 2014
Posty: 876
Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2023-01-10, 14:22   

Cytat:
3). Problem ujawnia się, kiedy chcę przetestować mapkę uruchamiając grę Heroes of Might and Magic III Armagedon's Blade + HoTA.


yyy co? to w koncu odpalasz AB czy hotę? a mapka jest zrobiona w edytorze hoty czy ab?

Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
 
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-10, 14:43   

Pff.... Miało być Szadoł of Det... ale tak, mapka robiona jest pod Hotę i odpalana na Hocie. Wsio.

[ Dodano: 2023-01-10, 14:45 ]
A teraz, skoro już jesteś, to podej mnie rozwiązanie problemu mego.

Zwykła kaczka
 
Begrezen 
ostatnia ostoja AW



Pomógł: 21 razy
Wiek: 100
Dołączył: 15 Mar 2014
Posty: 876
Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2023-01-10, 17:01   

Veracruz napisał/a:
Pff.... Miało być Szadoł of Det... ale tak, mapka robiona jest pod Hotę i odpalana na Hocie. Wsio.

[ Dodano: 2023-01-10, 14:45 ]
A teraz, skoro już jesteś, to podej mnie rozwiązanie problemu mego.


zbanuj cove na mapie dla każdego gracza i zbanuj hirków z cove

nie ma za co :-D

Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
 
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-10, 17:22   

Meh.... samżem powinien na to wpaść. Gracias. Chodzi jak ta lala.

Zwykła kaczka
 
agradek


Dołączył: 29 Lut 2020
Posty: 100
Wysłany: 2023-01-12, 01:06   

Witam.
U mnie to samo. Też miałem wołać o pomoc :-P .
Stawiam konkretne miasto z konkretnym bohaterem a przy starcie gry wchodzi losowe i wybór - ustawionego lub cove. Próbowałem wszystkiego, z wywaleniem wszystkich graczy i pstawieniem od nowa na rozmite sposoby: najpierw miasto, najpierw boh, boh w mieście, boh obok miasta, posiada główne miasto/nie posiada... Po zapisaniu i odpaleniu "trzyma", ale wystarczy coś podłubać przy mapie i zapisać kolejny raz i się rozwala - ale nie u wszystkich, 2-3 zawsze jest ok, reszta z doopy dostaje cove, chociaż ma 5 zamków i rycerza... Strasznie mnie to wpienia, szukałem po necie, nie znalazłem, widać, że jednak jakowyś błąd.
Za to edytor HOTy trzyma mi zachowanie graczy komputerowych jak należy, co poprzedni zawsze ustawiał, jak sam sobie chciał. Widać coś za coś. :mrgreen:

EDIT
Jest rozwiązanie!
Na dole opcji każdego gracza, gdzie jest "Dozwolone cośtam" (alignments) kliknąłem "customize" i zaznaczyłem jeszcze raz z ręki (mimo, że niby na szarym było w porządku) dla każdego po kolei co mu się należy. I już Śmierć nie jest nie piratem!! :-P
 
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-12, 12:09   

"EDIT
Jest rozwiązanie!
Na dole opcji każdego gracza, gdzie jest "Dozwolone cośtam" (alignments) kliknąłem "customize" i zaznaczyłem jeszcze raz z ręki (mimo, że niby na szarym było w porządku) dla każdego po kolei co mu się należy. I już Śmierć nie jest nie piratem!! :-P "

Tak. Uczyniłem to samo i gites-majonez jest.

Zwykła kaczka
 
agradek


Dołączył: 29 Lut 2020
Posty: 100
Wysłany: 2023-01-12, 19:43   

A co z tym rzędem od konia?
(Pół kurlestwa się zrzekam)
 
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-13, 12:20   

No tak, nagroda się należy.... ale Begrezentowi :P.

Zwykła kaczka
 
Begrezen 
ostatnia ostoja AW



Pomógł: 21 razy
Wiek: 100
Dołączył: 15 Mar 2014
Posty: 876
Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2023-01-14, 03:13   

Veracruz napisał/a:
No tak, nagroda się należy.... ale Begrezentowi :P.


Kiedyś mnie zaprosisz na lody i się odwdzięczysz stawiając jednego xD

Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
 
Veracruz 
veracruz



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 223
Wysłany: 2023-01-14, 11:00   

Błeee....!!! Na szczęście zima jest i nikt o tej porze roku lodów nie "je".

Zwykła kaczka
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group