Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Odpowiedz do tematu
Poradnik: jak grać multiplayer?
Autor Wiadomość
Maszkarra 
Jestem zły i gryzę



Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1089
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2010-07-03, 14:09   Poradnik: jak grać multiplayer?

Prosiłbym o przyklejenie tego tematu :)

Zauważyłem, że coraz więcej ludzi ma problemy z prawidłowym rozpoczęciem gry przez internet. Dlatego postanowiłem stworzyć przystępny poradnik dla każdego początkującego gracza.
Na początku:


1. Ściągamy PLIK i niech to samo zrobi kolega (dzieki temu crackowi możliwa będzie gra bez płytki i to z różnymi wersjami hamachi).
2. Należy wypakować ten plik. Zmień jego nazwę z heroes33 na heroes3.
3. Wklej do folderu z grą (zapyta czy podmienić pliki, naciśnij "Tak").

Powiem o dwóch sposobach łączenia się do gry:


I. Program Game Ranger (wg wielu najlepszy do gry w h3 multiplayer). Można go ściągnąć tutaj.

1. Po zainstalowaniu tworzymy konto (okno wyskoczy automatycznie, nie trzeba niczego szukać).
2. Konfigurujemy GR w następujący sposób:
a) Klikamy Edit (na górze głownego okna), później Options. Po prawej pojawia się lista gier. Wybieramy z niej nasze ukochane Heroes of Might & Magic III.


b) Klikamy Browse i wybieramy lokację pliku heores3.exe.


3. Wracamy do głownego okna. W prawym górnym rogu jest ikonka Host. Osoba, która chce założyć server powinna w nią kliknąć. Druga osoba musi znaleźć ten kanał na liście gier obok i nacisnąć Join.


4. Gdy wszyscy gracze są już w pokoju należy nacisnąć przycisk Start.


I to już wszystko, gra zostanie odpalona automatycznie.




II. Program hamachi (niektórzy twierdzą, że jest z nim dużo problemów, ale jeśli prawidłowo go skonfigurować to powinno pięknie smigać).

1. Ściągamy hamachi, np. tutaj. Po pierwszym uruchomieniu hamachi właczy się okienko konfiguracji - tam wszystko da się zrobić intuicyjnie i nie trzeba tego tłumaczyć.
2. Tworzymy sieć (bądź do niej dołączamy). Przy wpisywaniu nazwy sieci i hasła należy wziąć pod uwagę wielkość liter i polskie znaki.


3. Gdy wszyscy gracze są już w "pokoju" hamachi należy uruchomić grę przez wcześniej ściągnięty crack.
4. Klikamy Nowa Gra (bądź Wczytaj, jeśli to nie jest pierwsza rozgrywka i chcecie ją kontynuować) -> Gra Wieloosobowa -> TCP/IP -> Hostuj/Szukaj sieci. Pojawi takie okienko:





W górnym pasku należy wpisać ip osoby hostującej (można je znaleźć w panelu hamchi, obok nazwy użytkownika. Przykładowe ip: 5.63.169.228). Dolny pasek zostawiamy PUSTY. Zatwierdzamy.
5. Gdy tylko osoba hostująca wykona czynności z pkt 1-4, do pokoju może dołączyć inny gracz. Robi to w identyczny sposób, jednak zamiast "hostuj" klika "szukaj gry".


-------------


Ewentualne problemy:
Pan X: Maszkarra, Ty głupi chyba jesteś. Ja robię jak w instrukcji jest do hamachi, a heroesy mi krzyczą, że nie znaleziono podanego adresu IP! I co?! Głupio Ci teraz?

Odpowiedź: Przeszkodą może być firewall/antywirus/zapora systemowa. Spróbuj wyłączyć. Jeśli to nie pomoże spróbujcie zrestartować komputery.



Pan Y: EEE, robię tak jak mówisz z tym Game Rangerem, ale nie może nas połączyć! OCB?!!!!

Odpowiedź: Zwróć uwagę, czy drugi gracz jest wpisany kursywą. Jeśli tak, gra nie będzie działać. W celu naprawienia zalecam wyłączenie lub inne skonfigurowanie firewalla/antywirusa/zapory systemowej.
Ostatnio zmieniony przez Maszkarra 2011-03-05, 09:09, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
ComeGetSome

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-02-25, 10:41   

Nie widze rozwiązania mojego problemu więc pisze. Katuje H3 od kiedy wyszedł, ale dopiero teraz wpadłem na pomysł żeby zacząć grać przez neta, i tutaj jest problem. Kiedy mamy już grać(używam game ranger'a) to gra się zawiesza tak jakbym w głównym menu, tzn jest samo tło i klepsydra. Chciałem zaznaczyć że mam H3 complete-czy to jest powód dla którego nie moge zagrać ???

Wiem że post dość chaotyczny, ale wkurza mnie to:(
 
Maszkarra 
Jestem zły i gryzę



Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1089
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2011-03-05, 12:48   

ComeGetSome, zwróć uwagę czy nick Twojego przeciwnika nie jest wpisany kursywą. Wtedy zazwyczaj występują takie problemy. Z moich obserwacji wynika, że często warto zrestartować komputer. Jeśli masz zainstalowane hamchi i GR to mogą występować konflikty - proponowałbym przerwać połączenie hamaka. Można to zrobić kończąc jego proces (ctrl+alt+del) lub Panel Sterowania->Połączenia sieciowe i internetowe->Połączenia sieciowe i wyłączyć tam hamachi.
Ostatnio łącząc się z moim kolegą informatykiem miałem dziwną sytuację - czego byśmy nie robili cały czas był taki problem jak u Ciebie. Okazało się, że mieliśmy konflikt ip (nawet nie wiem na czym to polega :-P ). Pozmieniał coś w swoim ruterze i śmignęło.

Szanse jeden na milion maja to do siebie, że sprawdzają się w 9 na 10 przypadków.
 
 
Sikor
Gość
Wysłany: 2011-03-14, 20:42   

nie moge sciagnac cracka mam viste, moze dlatego, ale nawet jak wlacam tpc/ip to nie pojawia sie hostuje. w czym problem ?
 
Przemek
Gość
Wysłany: 2011-03-17, 23:52   

cześć chciałem się zapytać czy mogę grać z kolegą w herosa przez neta który mieszka domek obok nie wiem czemu ale on ani ja nie możemy dołączyć do swoich serwerów, w pokoju mam drugi komp i tam mogłem wejść na swój serwer a czemu on nie widzi mojego serwera jak zrobię a ja jego to nie wiem. Prosiłbym żeby ktoś mi powiedział o co w tym dokładnie chodzi jak mogę z nim grać żeby on grał na swoim kompie a ja na swoim bo w gorące pośladki już dużo razy graliśmy i się nam znudziło bo np chcielibyśmy powalczyć przeciwko sobie to widzimy od razu swoje ruchy jakie wojska mamy i w ogóle i tak to nie jest fajnie chciałbym z nim pograć 1 na 1 żeby było sprawiedliwie :-D
 
Skwer 



Pomógł: 17 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2741
Wysłany: 2011-03-18, 08:55   

To nie patrzcie się jak przeciwnik wykonuje ruch - ja grałem tak nie raz (mówię o opcji "hot seat").
Poczytaj dokładnie posty i sam znajdź rozwiązanie. Maszkarra nie po to pisał ten poradnik żeby nikt go nie czytał. Jeżeli nic co jest tam zawarte nie rozwiąże Twojego problemu to wtedy zwróć się o pomoc w poście.

 
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-03, 18:06   

mam następujący problem, gdy gram ze znajomą to ona nie widzi co ja piszę podczas gry w komunikatorze, natomiast ja widzę co ona pisze do mnie, ale to nie dzieje się tak za każdym razem, czasem widzi i możemy się komunikować, a czasem nie
ma ktoś pomysł, na rozwiązanie tego problemu ?
 
Maszkarra 
Jestem zły i gryzę



Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1089
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2011-04-03, 18:07   

@up
Czy dzieje się to na mapie przygody czy w menu przed startem mapy?
 
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-03, 18:10   

P.S. mamy tą samą wersję gry - oboje instalowaliśmy z jednej płyty, ja tworzę grę i mamy stałe łącza, z dołączeniem do gry, wyszukaniem IP, komunikowaniem się przed rozpoczęciem gry nie ma problemu, no ale czasem w trakcie gry właśnie się dzieje tak jak opisałem wyżej, dodam również, że rozłączanie internetu, restart komputera i ponowne utworzenie gry nie skutkuje zniknięciem problemu, czy to robiąc każdą z tych czynności oddzielnie (chodzi mi, że tylko jedną z tych które wymieniłem) czy też łącząc wszystkie
tak, na mapie przygody
a, i nie korzystamy z Hamachi ani GameRanger
to jak tęgi głowy, macie jakiś pomysł :) ?
Ostatnio zmieniony przez Malekith 2011-04-03, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-06, 22:39   

już rozwiązałem problem, to znaczy nie próbowałem gramy przez GameRanger, bo wiedziałem, że z nim będzie normalnie, ale nieraz nie trzeba było łączyć się za pomocą programu i wszystko działało, no ale jak nie można inaczej to niech będzie tak - piszę to na wypadek gdyby ktoś miał podobny problem, zawsze to jakaś podpowiedź ;)
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 15:59   

Witam, mam problem z grą online - używam gamerangeda, ściągnąłem plik heroes33, zmieniłem jego nazwę na heroes3 i podmieniłem pod oryginalny. Niestety jak próbuje zagrać i daje join w gamerangedzie to pojawia się typowy błąd - wystąpił problem i aplikacja musi zostać zamknięta, jak próbuje uruchomić grę po prostu wchodząc w folder i klikając na ikonkę dzieje się to samo. Dodam, że gdy mam oryginalną ikonkę to nie występuje ten problem, tyle, że nie moge grać przez neta. Wspomnę jeszcze ;p, że mam problem - ""Port-Restricted Cone NAT Router. Your internet connection is behind a Port-Restricted Cone NAT Router that may prevent you from connecting to some players in peer-peer games."? ", nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
 
Maszkarra 
Jestem zły i gryzę



Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1089
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2011-04-16, 17:05   

Liczmistrz napisał/a:
Nalezy na routerze ustawic przekierowanie portu UDP
Wpisujemu w ustawieniach routera port-forwarding dla UDP port 16000 dla IP naszego kompa. (ip mozna sprawdzic w URUCHOM->cmd->ipconfig)


Wystarczyło skopiować swój błąd, wklepać w google i poszukać po linkach rozwiązania problemu.
 
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 17:28   

Problem jest taki, że ja nie wiem jak wykonać tą czynność. Gdy dołączam do gry pojawia mi się komunikat http://img692.imageshack.us/img692/2739/eror1.jpg , jak daje learn more to pojawia się to: http://img88.imageshack.us/img88/3561/eror2.jpg , gdy próbuje pozmieniać te porty UDP i daje to port fowarding to pojawia się takie coś: http://img651.imageshack.us/i/beztytuucs.jpg/ i nie wiem gdzie mam wpisać swoje ip, gdzie to 16000, a gdzie jeszcze co innego.

Z innych Twoich postów wynika, że znasz się na temacie... może coś wymyślisz :/
 
Maszkarra 
Jestem zły i gryzę



Pomógł: 25 razy
Wiek: 24
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1089
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2011-04-16, 17:52   

Może znajdziesz odpowiedź w tym temacie: klik
 
 
gość
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 18:37   

Z ikonką robię tak samo jak gościu z tamtego forum, a le o tym może później... najpierw wolałbym rozwiązać problem z routerem. Stworzyłem ten port forwarding: http://img848.imageshack.us/i/73104692.jpg/ , jeśli chodzi o moje uruchom> cmd to jest takie: http://img543.imageshack.us/i/97728439.jpg/ . Chyba wszystko dobrze wpisałem? A mimo tego dalej pojawia się ten sam błąd...
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Strona 1 z 13
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group