Dzień dobry.
Chciałbym się podzielić pracą, która była wykonana dla znajomego. Autorska kampania po wielu zmianach . Głównym założeniem było poznanie HoMM 3, edytora oraz jak działa gierka. Do całości robiłem specjalnie nowe ikonki dla bohaterów, filmiki, a niektóre monologi i dialogi przed samymi misjami nagrane przeze mnie bądź znajomych . Gdy nie mogłem znaleźć chętnych opierałem się o AI. Fabuła oparta o moją fantazję świat Diablo oraz HoMM V. Nie jestem dobry w robienie map idealnych i ładnych, ale od czegoś chciałem zacząć i tak ciągnąłem to prawie 2 lata.
Co jakiś czas coś aktualizowałem, zmieniałem, kombinowałem. Chcę to tutaj udostępnić, aby nie leżało zakurzone, a może ktoś sobie zerknie, napisze jakieś rzetelne porady.
Bardzo mi miło, że są jeszcze takie miejsca jak całe te forum, gdzie można znaleźć coś ciekawego.
Matisiek
Link:
https://www.dropbox.com/s...0sv4509vl2&dl=1
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1068 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-07-22, 05:36
Sprawdziłem na szybko i przez pierwszą mapę przeleciałem jak burza na autowalce. Te premie startowe są grubo przesadzone zwłaszcza porównując je do tych śmieciowych jednostek które dostajemy na początku gry. I jeszcze tekst od autora nas wprowadza w błąd, jakoby krzyżowcy i zbrojni przechodzili do kolejnego scenariusza, mimo że tak się nie dzieje. A gdyby przechodzili, to dziwne jest umieszczanie ich w premii początkowej, bo czyni to z nich absolutnie najkorzystniejszą opcją startową.
Rozumiem że portrety są podmienione na własne, ale zwróć uwagę na fakt, że spora część graczy nie będzie się bawić w podmianę plików i będzie widzieć portret księcia Pawła jako Katarzynę, albo Ładysławę jako Deemera, co nie wygląda zbyt dobrze, a można to przecież łatwo poprawić.
I skoro rozwój bohatera jest taki ważny, to czemu są dostępne prawie wszystkie umiejętności? Czy rollowanie mapy po co najmniej przyzwoity rozwój bohatera ma być nieodłączną częścią gameplay'u tej kampanii?
Sprawdziłem na szybko i przez pierwszą mapę przeleciałem jak burza na autowalce. Te premie startowe są grubo przesadzone zwłaszcza porównując je do tych śmieciowych jednostek które dostajemy na początku gry. I jeszcze tekst od autora nas wprowadza w błąd, jakoby krzyżowcy i zbrojni przechodzili do kolejnego scenariusza, mimo że tak się nie dzieje. A gdyby przechodzili, to dziwne jest umieszczanie ich w premii początkowej, bo czyni to z nich absolutnie najkorzystniejszą opcją startową.
Rozumiem że portrety są podmienione na własne, ale zwróć uwagę na fakt, że spora część graczy nie będzie się bawić w podmianę plików i będzie widzieć portret księcia Pawła jako Katarzynę, albo Ładysławę jako Deemera, co nie wygląda zbyt dobrze, a można to przecież łatwo poprawić.
I skoro rozwój bohatera jest taki ważny, to czemu są dostępne prawie wszystkie umiejętności? Czy rollowanie mapy po co najmniej przyzwoity rozwój bohatera ma być nieodłączną częścią gameplay'u tej kampanii?
[ Dodano: 2026-07-22, 06:41 ]
@Begrezen Dzięki bardzo. Są tam umieszczone dwa pliki jeden "fabularny" jest dla osób, które nie chcą wyzwania i ma być takim łatwym poziomem trudności, być może tam coś źle ustawiłem jeśli krzyżowcy nie przechodzą. W wersji bez dopiska "fabularny" bonusy początkowe są zdecydowanie mniejsze. A co do podmiany plików to już takie było moje założenie, żeby to jakoś ładnie wyglądało, więc jak ktoś nie będzie się bawić w takie rzeczy to trudno, co się namęczyłem z tymi plikami to moje . Tym bardziej, że to wszystko było robione pod SoD i tam o wiele trudniej to zorganizować. z HoTą pewnie nie byłoby tyle problemów.
Tym bardziej, że to wszystko było robione pod SoD i tam o wiele trudniej to zorganizować. z HoTą pewnie nie byłoby tyle problemów.
Przepraszam, ale jesteś w błędzie mapy SoD jest trudniej rozgrywać grając je w HotA, chodzi tu o poprawioną trochę AI.
Chodziło mi o organizację nowych filmików do kampanii i portretów w odpowiednich formatach i miejscach (folderach) w HoTA lepiej to wygląda i jest to prostsze, bo są nowsze wersje programów do ich odczytu w porównaniu z SODem. A to, że na HoTA trudniej rozgrywać scenariusze, bo lepsze AI to ja wiem, bo na obu testowałem. Tutaj naprawdę było dużo problemów od tej strony, ale co się nauczyłem to moje. Internet był w większości pusty w taką wiedzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum