Poczyniłem wysiłek i oto jest. Mapa Północnej Erathi, fabularyzowana na zasadzie: pół roku temu skończyła się wielka wojna o Ostrze Armagedonu, ale siły piekielne ponownie podnoszą swój łeb i rozbudowują Inferno na północy. Proszę o recenzje, albo korekte jeśli ktoś ma czas i ochotę.
*Mapa robiona na najnowszej wersji z GOGa + mod HotA
Ogólnie nie wiem co wkleić w przestrzenie między zamkami, by to wyglądało realistycznie jak fragment jakieś krainy, a nie randomowo porozrzucane stwory wszelkiej maści i budynki z innych biomów
Pomógł: 27 razy Wiek: 100 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1023 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-02-03, 17:41
Może zobacz i porównaj jak wyglądają mapy stworzone przez twórców gry albo innych mapmakerów? To, co pokazałeś, wygląda jak mapa, która jest zaledwie wczesnym projektem/szkicem mapy i bardzo daleko jej do finalnej wersji. Masa pustych przestrzeni jest nie do przyjęcia jeśli mówimy o czymś, co ma być jakkolwiek grywalne...
Popełniłeś tu klasyczny, podstawowy błąd nowicjusza - wybrałeś ogromny rozmiar mapy i nie masz pojęcia jak go wypełnić sensownie. Polecam zaczynać naukcę tworzenia (grywalnych) map od najmniejszych rozmiarów.
Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
No tak, tylko dla mnie sensownie znaczy - realistycznie w świecie przedstawionym, ale nie nasrane byle czego. Mapa jest duża, bo Antagarich jest duża, i tak zmniejszyłem bo od zamku do zamku idzie sie 2-3 dni, więc naginam realizm. Nie przekonasz mnie, że na zniszczonej niedawną wojną północy z czapy zaroiło się od niewiadomo czego. Jeśli chcesz pomóc to chętnie poznam Twoją opinie co może być zgodnie z lore na takiej mapie. *jak widzisz każdy potwór na mapie ma uzasadnienie fabularne, że się tam znalazł, więc na tej mapie nie ma być nic z czapy.
Pomógł: 27 razy Wiek: 100 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1023 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-02-03, 22:20
Chłopie, takie ogromniaste mapy rozmiaru G tworzy się przez wiele miesięcy, a czasem nawet kilka lat. Ty idziesz drogą na łatwiznę i zapełniasz znaczną część mapy jedną wielką papką z generatora przeszkód. Taka mapa nigdy nie będzie dobra ani grywalna. Jeśli nie pochylasz się nad każdym skrawkiem mapy i nie tworzysz każdej lokacji ręcznie (z jakimś pomysłem na siebie), utkniesz ze swoją mapą na półce ze śmieciowymi mapami, których nikt nie będzie chciał grać.
...
ale pewnie się nie znam, więc twórz sobie tak jak ci się podoba. nie każda mapa musi się nadawać do grania xd
Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
Panie B0R5 każdy rozumie że chcesz odwzorować jakąś cząstke uniwersum tylko trzeba to zrobić od a do z mapa się nie kończy na postawieniu zamków / miast mniej więcej tam gdzie w naszej historii / świecie, ma być realistycznie ? Niestety Herosy to nie sandbox tylko strategia i trzeba stawiać na gameplay... bo gdybyś chciał np zrobić mapę "pustynia" to nalepiej było, by zrobić mapę wyłożoną piaskiem i nie dodać nic żeby lore się zgadzał.Przede wszystkim zagraj w swoją mapę ( chyba że już to zrobiłeś ) i sprawdź czy lepiej ci sie klika niż w random mapke zapomninając o historii czy o lore świata który tworzysz, a jeśli chodzi o wygląd tej mapy i tutaj napiszę z dużej -PAMIĘTAJ TO TYLKO MOJA OPINIA - mapa wygląda strasznie pusto i powtarzalnie JAK DLA MNIE oczywiście , i teraz do czego zmierzam czy tworzysz mape dla gracza ? czy może dla siebie ( bo zawsze miałeś chęć stworzyc mape o tej tematyce ) ? nie koniecznie skupiajac sie na Herosowym sensie strategicznego gameplayu na to odpowiedz sobie sam. No bo jeśli chodzi o statystycznego gracza, np. Kampani H3 ta mapa poprostu obiektywnie będzie co najwyżej słaba więc cieżki temat bo ty nie chcesz zaśmiecania mapy a mapa nie chce być pusta :D - na luzaku se to przemyśl i tak jak Begrezen pisał popatrz na inne mapy jeśli jednak chciałbyś coś zmienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum