Najgorsze w tym wszystkim jest to, że po skasowaniu bohatera wraca on z pełnym ruchem, maną i artefaktami, pozwalając wykonywać jednym silnym bohaterem więcej ruchów na mapie, niż ustawa przewiduje
A jednak wielokrotne wykorzystywanie tego samego bohatera w jeden turze - za każdym razem z pełnym ruchem i maną - jest "znaną mechaniką gry" ?
Jeśli to jest stanowisko autorów HotA, to jest mi bardzo smutno.
Do tej pory nie wahali się poprawiać błędów z oryginalnej wersji i nie nazywali ich "znaną mechaniką".
Bohaterowie zwolnieni lub pokonani w walce powinni móc się pojawiać w tawernie dopiero w następnym tygodniu. Jeśli można ich powołać wcześniej, to jest to błąd w grze.
A to, że dodatkowo zdarza się, że ci bohaterowie "z nielegalnego odzysku" pojawiają się nawet gdy mają ustawienie, że w ogóle nie powinni pojawiać w tawernie frakcji, w której się pojawiają, to tylko dodatkowy dowód, że ten fragment gry jest źle oprogramowany.
Miejsca w turnieju MapMaker
I : 2025 ("Ardeny 1944"), 2023/24 ( "Gniezno 1295")
II : 2022 ("Arpad - zajęcie ojczyzny")
III : 2019 ("Bolesław Krzywousty")
Wszystkie moje mapy:
https://www.heroes3.eu/do...thor=michal1410
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1068 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-08-06, 14:24
raczej nie uznaje się tego za błąd gry. bo stan niewielkiej puli bohaterów na mapie nie jest czymś powszechnym i dotyczy mimo wszystko niewielkiej ilości map. a funkcjonuje to tak, a nie inaczej, ze względu na pvp. wyobraź sobie, że ktoś przegrywa ważny mecz, bo za ostatnie wydane surowce kupuje bohatera, który miał wykonać bardzo ważne zadanie - a tymczasem ten ma wyzerowane punkty ruchu. i cyk, turniejówka przegrana
Ze zwalnianiem bohaterów pierwszy raz spotkałam się właśnie w pvp.
A to, że jednak pojawiają się w tawernie mimo przypisania do innego koloru - nie jest normalne.
Swoją drogą - ciekawe byłoby pvp, gdyby liczba bohaterów dla gracza była ograniczona i raz zwolniony już nie powracał...
Po szybkich testach wychodzi, że tylko jeden bohater/bohaterka (Aislinn) nie wraca do tawerny po skasowaniu, mimo że z ustawień mapy wynika, że absolutnie żaden bohater nie powinien pojawiać się w karczmie gracza czerwonego. Dziwne.
Czy twórcy HotA zamierzają ten błąd poprawić?
najpierw chyba trzeba ustalić przyczynę buga. na nowo stworzonej testowej mapie nie udało mi się tego odtworzyć, wszystko działa tak jak powinno. może to kwestia edytowanych nazw bohaterów i polskich znaków w nich zawartych?
A mnie się udało. Bohaterowie uzyskani z więzień pojawiają się tawernie czerwonego, mimo że z ustawień mapy wynika, że nie powinni.
Wszystkie moje mapy:
A mnie się udało. Bohaterowie uzyskani z więzień pojawiają się tawernie czerwonego, mimo że z ustawień mapy wynika, że nie powinni.
Według mnie to nie mamy do czynienia z błędem. Błąd występuje gdy zwalniamy bohatera i on pojawia się w karczmie na drugi dzień mimo zablokowanej przynależności. Jeżeli podczas walki uciekniemy, to program przyjmuje że bohater należy do gracza czerwonego jak jest w rzeczywistości i nie sprawdza przynależności umieszczając go w karczmie.
Pewnym rozwiązaniem byłaby możliwość zablokowania tawern tylko dla czerwonego gracza, ale nie wiem czy można to zrobić.
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1068 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-08-09, 14:10
michal1410 napisał/a:
dobra, teraz juz widzę, czemu nie udało mi się wczesniej tego odtworzyć i na czym polega bug. a mianowicie: dotyczy bohaterów w więzieniach. i mimo ustawień edytora (czerwony nie może wynająć tych bohaterów) startowy bohater poprawnie nie pojawia sie w tawernie po skasowaniu, ale bohaterowie z więzień już tak (można zrobić myk z ucieczką jednym, by pojawili sie w karczmie pozostali skasowani, albo poczekać na nowy tydzień).
i o ile ta informacja wystarczy do zgłoszenia buga, tak nadal nie tłumaczy to tego, co dzieje się na mapie marzenie tamerlana. tam wracają wszyscy - nieważne czy są na mapie przygody czy pochodzą z więzień - poza aislynn xd
Jeżeli podczas walki uciekniemy, to program przyjmuje że bohater należy do gracza czerwonego jak jest w rzeczywistości i nie sprawdza przynależności umieszczając go w karczmie.
Tu nie chodzi a taka sytuację. Sorry, że nie opisałem tego, ale myślałem że z kontekstu to wynika.
Jak chcesz to przeanalizować, to uruchom test-tawerny2.h3m
Uwolnij dowolnego hirka z więzienia np. Valeskę, następnie go zwolnij.
Potem ucieknij Orrinem w walce i wykup go w tawernie.
I wtedy w tawernie pojawia się Valeska. Co jest błędem, bo Valeska ma zaznaczone, że może pojawiać się tylko w tawernie niebieskiego.
(Moim zdaniem, to podwójny błąd, bo nawet gdyby miała zaznaczone, że może być w tawernie czerwonego, to powinna się tam pojawić dopiero w następnym tygodni. Ale o tym przypadku już nie dyskutujemy)
Begrezen napisał/a:
nadal nie tłumaczy to tego, co dzieje się na mapie marzenie tamerlana
No u mnie to działa dobrze (czyli źle , ale zgodnie z zauważoną prawidłowością).
Możesz podesłać jakiś sejw ze swojej rozgrywki?
Wszystkie moje mapy:
Wysłany: 2026-08-10, 11:34
michal1410 napisał/a:
Begrezen napisał/a:
nadal nie tłumaczy to tego, co dzieje się na mapie marzenie tamerlana
No u mnie to działa dobrze (czyli źle , ale zgodnie z zauważoną prawidłowością).
Możesz podesłać jakiś sejw ze swojej rozgrywki?
jak spojrzałem na swoje pierwsze zapisy, to rzeczywiście działa to jak należy, czyli zgodnie z opisem buga. potem zaś jednak tamerlan i ten gość od kuli ognia wracają jak reszta. przeanalizowałem więc save'y tura po turze by zobaczyć, co na to wpłynęło. i... nie uwierzycie xD
żeby tamerlan, spec od kuli ognia i aislinn wracali do tawerny, wystarczy nimi wejsc do srodka miasta. wtedy widocznie gra przypisuje ich do danego gracza i mozna ich bezpiecznie kasowac, bo wrócą
No to sprawa właściwie wyjaśniona (rzeczywiście zaskoczenie mocne).
Ciekawe co o tym sądzi zespół HotA.
Wszystkie moje mapy:
Wysłany: 2026-08-11, 12:51
michal1410 napisał/a:
No to sprawa właściwie wyjaśniona (rzeczywiście zaskoczenie mocne).
Ciekawe co o tym sądzi zespół HotA.
o tym, co myślą członkowie teamu, wiedzą tylko oni sami. na moje zgłoszenia bugów nie odpowiadają, ale je czytają i działają w swoim tempie. na pewno nie jest to mechanika, która działa zgodnie z zamierzeniem i można to zostawić jak jest. jednocześnie nie jest to nic pilnego, bo większości map single nie dotyczy. może to naprawią w patchu 1.8.1 a moze nie. ostatecznie wszystko zależy od tego, jak wysoko jest na liście priorytetów naprawa takiego błędu i ile czasu musieliby temu poświęcić.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum