Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Trwa II etap konkursu MapMaker AW - Zobacz listę map
Odpowiedz do tematu
Gadanina o MapMakerze 2026
Autor Wiadomość
Enia

Wysłany: 2026-08-03, 15:55     

@Polonista
Nie wiem, co masz na myśli pisząc, że będę zmuszona to sprawdzić.
Nie widzę potrzeby usuwania bohaterów.
Na ten moment dysponuję jedenastoma.
Dwóch siedzi od dłuższego czasu w więzieniach, do których mam dostęp, ale ich nie uwalniałam na razie, bo nie byli do tej pory mi potrzebni.
W najbliższym czasie jeden z nich zostanie uwolniony, gdyż jest teraz potrzebny do otworzenia kolejnego przejścia.
Jeśli któregoś bohatera nie używam w danej turze, to po prostu siedzi sobie w mieście, chociaż staram się każdemu jakieś zadanie przydzielić.

A jeśli chodzi o test - to został przeprowadzony na początku i nie wypadł pomyślnie.
Poddałam jednego bohatera i usunęłam dwóch. Po wykupieniu poddanego jeden z usuniętych pojawił się w tawernie, ale gdy jego również wykupiłam - ten trzeci już w tawernie nie pojawił się.
Nie zaglądam do edytora map i nie wnikam, czym to było spowodowane.

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-03, 19:22     

Enia napisał/a:
A jeśli chodzi o test - to został przeprowadzony na początku i nie wypadł pomyślnie.
Poddałam jednego bohatera i usunęłam dwóch. Po wykupieniu poddanego jeden z usuniętych pojawił się w tawernie, ale gdy jego również wykupiłam - ten trzeci już w tawernie nie pojawił się.
Nie zaglądam do edytora map i nie wnikam, czym to było spowodowane.

Po szybkich testach wychodzi, że tylko jeden bohater/bohaterka (Aislinn) nie wraca do tawerny po skasowaniu, mimo że z ustawień mapy wynika, że absolutnie żaden bohater nie powinien pojawiać się w karczmie gracza czerwonego. Dziwne.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że po skasowaniu bohatera wraca on z pełnym ruchem, maną i artefaktami, pozwalając wykonywać jednym silnym bohaterem więcej ruchów na mapie, niż ustawa przewiduje :lol:

Moje mapiska: https://www.heroes3.eu/do...author=Begrezen

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Enia

Wysłany: 2026-08-03, 19:47     

@Begrezen
Właśnie Aislinn była tym zwolnionym bohaterem, który nie powrócił u mnie w teście do tawerny.
I tak się zastanawiam, że to może wynikać z jakiegoś innego przypisania (np. klas bohaterów do miast).
Może gdyby był jakiś AI Inferno na mapie, którego nie można wyeliminować i jemu zostaliby przypisani bohaterowie, których otrzymuje gracz z więzienia - nie byłoby takiej sytuacji.

Tak czy inaczej - ja nie zwalniam bohaterów tym razem.

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-03, 21:03     

Enia napisał/a:
Może gdyby był jakiś AI Inferno na mapie, którego nie można wyeliminować i jemu zostaliby przypisani bohaterowie, których otrzymuje gracz z więzienia - nie byłoby takiej sytuacji.

no przecież jest taki AI i część bohaterów z więzień jest do niego przypisana, a mimo to jest jak jest

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-03, 22:21     

Do tej pory grzecznie słuchałem autora i nie pozbywałem się bohaterów tym bardziej, że w mapie którą obecnie tworzę zrobiłem to w identyczny sposób, sprawdziłem to tylko zwalniając bohatera i zaglądając w tym samym dniu do karczmy, a tu okazuje się że w drugim dniu zwolniony bohater jest dostępny, dodatkowo jak się podda bohatera ten jest od razu do wykupienia. Według ustawień nie powinno tak być. Jeszcze jedno nie da się zablokować dla konkretnego gracza wszystkich bohaterów, musi pozostać chociaż jeden, można to ominąć. Wygląda na to, że bohaterów z danej frakcji nie da się prawdopodobnie zablokować.

Maciej

Enia

Wysłany: 2026-08-04, 09:46     

Cóż...
W ubiegłym roku bawiłam się w zwalnianie bohaterów po wykorzystaniu ich ruchu/many i wykupowanie ich w tej samej turze z pełnym ruchem i maną do kolejnego zadania. W ten sposób można oczywiście grę przyspieszyć.
Wygląda na to, że jest to nie do wyeliminowania z poziomu edytora.
W tym roku poddaję bohaterów, by ich przenieść w odległe miejsce (lub przenieść artefakty/wojsko).
Postanowiłam zastosować się do zaleceń autora i nie usuwać bohaterów.
Zobaczymy, czy zmieszczę się w przewidzianym czasie...

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-04, 13:15     

Enia napisał/a:
Cóż...
Wygląda na to, że jest to nie do wyeliminowania z poziomu edytora..

zawsze można całkowicie uniemożliwić graczowi korzystanie z tawern, ale wtedy nie można by było też bohaterów poddawać. gdyby tylko był dostępny magiczny portal albo chociaż bramy miejskie na mapie przygody... to miałoby sens :evil:

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-04, 15:25     

Begrezen napisał/a:
zawsze można całkowicie uniemożliwić graczowi korzystanie z tawern, ale wtedy nie można by było też bohaterów poddawać. gdyby tylko był dostępny magiczny portal albo chociaż bramy miejskie na mapie przygody... to miałoby sens

Tutaj nie chodzi o zlikwidowanie karczm, chodzi o to aby przeciwnicy mieli pełen dostęp do nich, a gdy my zajmiemy ich miasto to nie będziemy mogli korzystać z nich. Tylko liznąłem nowe możliwości zdarzeń, ale wiem że dają możliwości opcjonalne „jeżeli”. Może ktoś już wie, czy można w mieście zrobić tak, aby dla gracza karczma była zablokowana, a dla przeciwników nie?

Maciej

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-04, 17:26     

Polonista napisał/a:
Begrezen napisał/a:
zawsze można całkowicie uniemożliwić graczowi korzystanie z tawern, ale wtedy nie można by było też bohaterów poddawać. gdyby tylko był dostępny magiczny portal albo chociaż bramy miejskie na mapie przygody... to miałoby sens

Tutaj nie chodzi o zlikwidowanie karczm, chodzi o to aby przeciwnicy mieli pełen dostęp do nich, a gdy my zajmiemy ich miasto to nie będziemy mogli korzystać z nich. Tylko liznąłem nowe możliwości zdarzeń, ale wiem że dają możliwości opcjonalne „jeżeli”. Może ktoś już wie, czy można w mieście zrobić tak, aby dla gracza karczma była zablokowana, a dla przeciwników nie?

a kto mówi o zlikwidowaniu karczm? można skorzystać z opcji, która uniemożliwia danemu graczowi rekrutowanie bohaterów i nie potrzeba do tego nowych eventów.

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

michal1410 

Wysłany: 2026-08-04, 23:39     

Begrezen napisał/a:
Po szybkich testach wychodzi, że tylko jeden bohater/bohaterka (Aislinn) nie wraca do tawerny po skasowaniu, mimo że z ustawień mapy wynika, że absolutnie żaden bohater nie powinien pojawiać się w karczmie gracza czerwonego. Dziwne.

Czy twórcy HotA zamierzają ten błąd poprawić?

Miejsca w turnieju MapMaker
I : 2025 ("Ardeny 1944"), 2023/24 ( "Gniezno 1295")
II : 2022 ("Arpad - zajęcie ojczyzny")
III : 2019 ("Bolesław Krzywousty")
Wszystkie moje mapy:
https://www.heroes3.eu/do...thor=michal1410

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-05, 02:32     

michal1410 napisał/a:
Begrezen napisał/a:

najpierw chyba trzeba ustalić przyczynę buga. na nowo stworzonej testowej mapie nie udało mi się tego odtworzyć, wszystko działa tak jak powinno. może to kwestia edytowanych nazw bohaterów i polskich znaków w nich zawartych?

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-05, 07:04     

michal1410 napisał/a:

Sprawdziłem na swojej mapie nad którą pracuję i zrobiłem to w identyczny sposób, różnica polegała tylko na tym że tylko dwóch bohaterów było poddanych edycji (zmiana nazwy, parametrów, umiejętności itd.) Reszta bohaterów miała tylko na razie zablokowaną przynależność. Tylko tych dwóch bohaterów pojawiało się w karczmie.
PS
Nie zamierzam tego błędu wykorzystywać.

Maciej

agradek

Wysłany: 2026-08-05, 14:14     

Begrezen napisał/a:

a kto mówi o zlikwidowaniu karczm? można skorzystać z opcji, która uniemożliwia danemu graczowi rekrutowanie bohaterów i nie potrzeba do tego nowych eventów.

A na mojej nowej mapie ja dokładnie tak zrobiłem. Zaczynamy z jednym bohaterem i w miarę rozgrywki gromadzimy drużynę, uwalniając z więzień/campów. Oczywiście zwalnianie odpada, bo potem nie wynajmiemy z powrotem. Tyle, że... nie zdążyłem skończyć. Zresztą co za różnica, skoro i tak pewnie nikt w kolejnego Gdańska nie chciałby zgrać :-P (zwłaszcza, że przy tym układzie nachodzić się trzeba..., więcej niż pierwszym Gdańsku Młody musiał napływać...)

A propos oceniania, zdaje mi się, że w zeszłym roku nie tylko ja oceniłem (prawie) wszystkie mapy. I jakieś narzekanie się pojawaiło, że za krótkie recenzje, czy coś tam... :lol:
Tej jednej nie oceniłem wcale, bo chciałem dać jej 3, i byłoby, że stronniczy jestem. Po ocenieniu reszty postanowiłem tej drugiej, brzydszej (i lśniącej) obniżyć pół oceny, bo jednak uznałem, że nie zasłużyła na 4 na tle innych i... zapomniałem. A wtedy wiesz kto wygrywa? No ale, było minęło, sorry. :mrgreen:

Tym razem się nie biorę. Brak czasu, a nie chcę z miniatury czy edytora oceniać, bo to mija się to z celem. Poza tym jakieś nowości znów. Nie lubię zmian. :-/
Do końca października daleko, na pewno się nazbiera dla paru map jeszcze po 3. Powodzenia!

michal1410 

Wysłany: 2026-08-06, 00:49     

Begrezen napisał/a:
michal1410 napisał/a:
Begrezen napisał/a:

najpierw chyba trzeba ustalić przyczynę buga. na nowo stworzonej testowej mapie nie udało mi się tego odtworzyć, wszystko działa tak jak powinno. może to kwestia edytowanych nazw bohaterów i polskich znaków w nich zawartych?

Ja nie mam wątpliwości jak jest przyczyna buga.
W momencie powoływania ostatniego bohatera z tawerny program wstawia do niej nowego i robi to źle, czyli np. udostępnia bohatera przed chwilą zwolnionego lub poległego w bitwie. I oczywiście udostępnia go z pełną pulą ruchu i many. W ten sposób można jednego hirka używać w jednej turze wiele razy. To jest istota problemu i to powinni poprawić.
Załączam prostą mapkę, żeby każdy mógł sobie to przetestować. Np. Wykonujemy pełny ruch Valeską, a następnie ją zwalniamy. Następnie poddajemy Orrina i wykupujemy go w tawernie. I wtedy pojawia się tam Valeska z pełna pulą ruchu.
Fakt, że program udostępnia w tawernie czasem bohaterów, którzy mają w ustawieniach zaznaczone, że nie mogą pojawiać się u tego gracza ma zupełnie drugorzędne znaczenie. Jeśli poprawią błąd podstawowy to ten automatycznie zniknie.

test-tawerny.h3m
Pobierz Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,85 KB

Miejsca w turnieju MapMaker
I : 2025 ("Ardeny 1944"), 2023/24 ( "Gniezno 1295")
II : 2022 ("Arpad - zajęcie ojczyzny")
III : 2019 ("Bolesław Krzywousty")
Wszystkie moje mapy:
https://www.heroes3.eu/do...thor=michal1410

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-06, 03:38     

michal1410 napisał/a:
Fakt, że program udostępnia w tawernie czasem bohaterów, którzy mają w ustawieniach zaznaczone, że nie mogą pojawiać się u tego gracza ma zupełnie drugorzędne znaczenie. Jeśli poprawią błąd podstawowy to ten automatycznie zniknie.

Jedno jest znaną mechaniką gry, a drugie czymś, co nie działa zgodnie z zamierzeniem - błędem edytora. Jak niby zmiana mechaniki gry miałaby naprawić tego buga? Dostajesz w karczmie nielegalnie bohaterów, których nie powinieneś mieć - z ruchem, czy bez ruchu, jeden pies, bo bug nadal będzie obecny

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Odpowiedz do tematu
Strona 6 z 7
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik: 

Cytowanie selektywne