@michal1410
Jednak Bulbet nie gra w MP, coś mi się pomyliło.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ale ostatnio pisał na dc, że będzie ogrywał mapki dopiero od przyszłego miesiąca.
Co do tej mojej nieszczęsnej gierki, to faktycznie była tam paskudna generacja.
Startówka w rogu mapy, długa droga do treżaka za 6k - 4 dni marszu.
Grobów brak - a kasy też brak.
Moi gracze komputerowi - cove i stronghold - na terenach z karą ruchu (bez jednostek natywnych nic tam nie wyskautujesz). Pierwszą konsę zobaczyłam w 125, jeśli dobrze pamiętam - za blokiem z ważek, którego bez taktyki nie zrobię bez dużych strat.
Do tego Loynis się zapowietrzył i nie dał ani wody, ani ziemi.
Ale w sumie na dobre wyszło. Nawet gdybym tę grę wygrała - to trzeba byłoby grać dogrywki, na co nie miałam za bardzo ochoty (przecież ogrywanie mapek z MapMakera jest w tym momencie ważniejsze niż jakieś gierki pvp ).
Ostatnio zmieniony przez Enia 2026-07-02, 16:33, w całości zmieniany 1 raz
@Polonista
Tutaj odpowiem, bo tam Begrezen może nam wpisy pousuwać, jako że nie na temat.
Mam ochotę zagrać nowym miastem, w którym też jest specjalista nawigacji - Haugir.
Kusi mnie też zagrać Nekropolią i pod wampirki, ale to by było chyba za łatwo.
Bez wątpienia trzeba będzie się nabiegać na tej mapie.
Nie pamiętam, która to była mapa, bo losowo je sprawdzałam i tylko kilka, ale jakaś duża raczej (XL lub L).
A teraz nie bardzo mam czas jej szukać, bo wkrótce odpalam streama i będę dalej ogrywać pierwszą wybraną mapkę.
Może chodziło ci o The Lord of the Rings? Tam zdaje się są takie chmury nad Mordorem. Nie wiem na ile znasz lore Śródziemia, ale właśnie nad Mordorem były takie czarne chmury.
Byli byli chmury
Żeby odwzorować Mordor, to raczej teren Inferno idealnie pasuje, a taka ilość naspamowanych chmur strasznie przeszkadza i obrzydza krajobraz.
( to moja subiektywna opinia jak coś )
Cóż, w wersji filmowej teren inferno, to by jak najbardziej pasował. Natomiast mapa nawiązuje w sporej części bardziej do książki niż do filmu. Zgodzę się, że przeszkadza, aczkolwiek idzie się przyzwyczaić. Faktem jest, że obrzydza, aczkolwiek kto mówił, że Mordor będzie pięknym miejscem? Więc w teorii chmury spełniają swoje zadanie, tzn. obrzydzają, ponieważ to właśnie Mordor, czyli główny prowodyr, główny zły i główny cel całej rozgrywki, nie ma być przyjemny, ani ładny dla oka. Można by to ująć jako swego rodzaju turpizm kontrastowy. Gdy inne krainy, jak Gondor, czy Mroczna Puszcza są przyjemne i powiedzmy, że piękne, tak właśnie Mordor ma być ich swego rodzaju przeciwieństwem, choć w zgodzie z książką, gdzie jest to kraina skalista, ze skąpą roślinnością. Wulkaniczne są tereny przy Górze Przeznaczenia, a na południu jest morze Nurn.
Takie wykonanie mrocznego terenu wygląda fatalnie (przykrywanie niebieskim sprzyjającym wiatrem), w edytorze są dużo lepsze elementy do osiągnięcia takiego efektu. Takie jest moje zdanie.
Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Mnie też to raziło w oczy, ale po jakiś dwóch miesiąca patrzenia sie na te chmury, to udało mi się przyzwyczaić. Też akurat zależy, co masz na myśli mówiąc o mrocznym terenie, bo ten niewątpliwie można zrobić lepiej, ale też pytanie na ile w spójności z uniwersum Śródziemia.
No dobra, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Załóżmy, że ktoś nie czytał książki ani nie oglądał filmu. Chodzi mi wyłącznie o samą mapę, już nie o żaden Mordor. Po prostu sprawdziłem wszystkie mapy, odpalam tę „Lord of the Rings”, wybieram kolor czerwony i mówię: „Co to, kurwa, jest?”. I tyle, bez rozkminiania, o czym jest mapa. A swoją drogą, reszta mapy jest naprawdę ładna — kawał ręcznej roboty.Więc nie bierz do siebie tej małostkowej, subiektywnej krytyki. Popatrzę na te chmury jeszcze dwa miesiące i będzie git. XD
Spoko, po prostu nigdy wcześniej nie publikowałem żadnej z moich map, więc staram się jakoś objaśnić, o co w tych chmurach chodziło. Faktycznie, osoba, która nie zna w ogóle LoTR nie zajarzy, czemu te chmury tam są, ale akurat na mapie jest sporo takich "smaczków" z tego uniwersum. Cieszę się, że reszta się podoba , no i miłej rozgrywki.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum