Myślę, że w tym roku to będzie totalna dominacja genetyczna bez kitu.
Ludzie będą pytać : Spenser jak ty to robisz, skad bierzesz inspiracje
Z papierosem typu mentol w ustach wypowiem tylko jedno krótkie zdanie skierowane do całego tłumu oraz każdego z osobna... See You next year... i rozpłyne się jak cień, tak bardzo niedostępny, nieuchwytny.
Społeczność zacznie analizować kratka po kratce mape w edytorze, że może zostawiłem jakiś ślad, że może jest tam coś więcej... że to nie może się tak skończyć... Każdy zapragnie poznać Tajemnicę Spensera.
Spenser
[ Dodano: 2026-06-22, 11:10 ]
Co sie dostaje za 1 miejsce ?
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1052 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-06-22, 13:16
W ogłoszeniu na stronie głównej jest obrazek z nagrodami z roku ubiegłego. Właśnie mniej więcej to wszystko się dostaje. Kalendarze i kubki to standard, a reszta może się zmienić. W tym roku pewnie jeszcze dojdą jakieś upominki od CD_Action...
Większość czeka do do samego końca z zgłoszeniem map, a zresztą powinna liczyć się jakość nie ilość. Widzę że konkurs został rozstrzygnięty mamy zwycięzce.
Ostatnimi czasy sporo myślałem o naszym konkursie. Nie ukrywam, że najlepsze przemyślenia nachodzą człowieka w jacuzzi, leniwie popijając idealnie schłodzone Cuba Libre. Rozmyślałem o przyszłości tej inicjatywy, ale przede wszystkim – o Was.
Doszedłem do fundamentalnego wniosku. Najlepszym posunięciem z mojej strony, które najbardziej przysłuży się poziomowi przyszłych rywalizacji, będzie moje całkowite wycofanie się z udziału. Dlaczego? To proste: nie chcę już na starcie zdusić Waszych szans na wygraną ani przygasić tego wątłego jeszcze ognia kreatywności, który w sobie krzeszacie. Trzeba dać szansę innym.
Wielu z Was zapewne pomyśli teraz z niedowierzaniem: „Spenser, dlaczego nam to robisz? Dlaczego rezygnujesz?”
A ja Wam odpowiem: taki już po prostu jestem. Szczodry, niezwykle wielkoduszny, nieskażony egoizmem i ujmująco skromny.
Możliwe, że mapa zostanie udostępniona poza konkursem, aby mimo wszystko dać drogowskaz przyszły twórcą - jak wygląda sztuka.
@Spenser
Nie sądzę, aby ktoś obawiał się Twojego udziału w konkursie, a po buńczucznej zapowiedzi wygląda to raczej na ucieczkę.
@lordX
Aż mnie ciarki przechodzą na takie zapowiedzi. Powodzenia.
Z mojej perspektywy to raczej szeroko rozumiany akt łaski i sympatii w stosunku do społeczności.
Spodziewałem się, że będziecie używać wszelakich sposobów, aby sprowokować mnie do powrotu i musze przyznać, że sprytnie podszedłeś do sprawy, ale niestety, decyzja jest nieodwracalna.
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1052 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-06-30, 03:12
Może kiedyś będziemy tę niezwykłą historię opowiadać wnukom - o tym, jak pewnego razu do Akademii Wojny przybył tajemniczy jegomość, hucznie ogłaszając swoje pewne zwycięstwo w MapMakerze i nie szczędząc przechwałek o tym, jak świetnym jest mapmakerem i jak rozjedzie konkurencję.
I o tym jak ostatecznie skończył: przegrywając nie w zaciętym, wyrównanym boju z konkurencją, lecz na etapie weryfikacji map. Standardowa procedura odsiewania kiepskich map przez moderację okazała się przeszkodą nie do pokonania
System weryfikacji jest zbyt restrykcyjny.
Kolejny raz wizjonerstwo przegrało z rygorystycznym, bezdusznym regulaminem, który nie dopuszcza ekperymentalnych projektów. Mapa została źle zinterpretowana przez administrację, zupełnie nie zgadzam się z recenzją odrzucającą mapę...
Tak... Knurza Tajemnica to moja Mapa...
I już teraz zachęcam do przetestowania jej samemu i wydaniu niezależnej opinii z dala od skostniałych umysłów niezłomnych adminów.
Wysłany: 2026-06-30, 14:39
Bezwzględnie odrzucając opcję poprawienia i zaktualizowania mapy potwierdzasz tylko słowa tej recenzji, określającej mapę jako nieśmieszny żart - bo tym właśnie jest w obecnym wydaniu. Gdybym miał dopuścić do konkursu coś takiego, to musiałbym zrobić to samo z każdą inną odrzuconą mapą, żeby być fair. Czyli w sumie cały proces weryfikacji stałby się niepotrzebny i jak za czasów pierwszego MapMakera można by przyjmować wszystko jak leci. Tylko po co? Te mapy i tak wylądowałyby na samym końcu tabeli wyników,. Czy regulamin jest bezduszny? Nieszczególnie. Niektóre średnio-słabe mapy zostały dopuszczone, ale ich twórcy wykazali się odrobiną zaangażowania w tworzeniu swoich dzieł i poświecili im nieco więcej czasu niż 15-30 minut życia. I przede wszystkim one wyglądają jak mapy, tyle że twórców niedoświadczonych, a nie jak dzieło trolla za dychę. Kontrowersyjnych map już trochę się przewinęło przez te wszystkie edycje MapMakera, ale one przynajmniej trzymały jakiś poziom, bo ich twórcy wiedzieli co robią, a i były grywalne. Czego nie można powiedzieć o Knurzej D..., przepraszam, "Tajemnicy", jakkolwiek jej autor by nie był wygadany. Gdyby cały ten czas poświęcony na trash-talkowanie na forum, poświęcił na poprawienie mapy, w ogóle nie mielibyśmy o czym tu rozmawiać, bo pewnie mapa zwyczajnie by się zakwalifikowała do konkursu.
Nie będe ukrywał, że Pańskie słowa zabolały... jak cios w samą szczepionkę. Nie potrafię zrozumieć jak pozbawioną empatii i wręcz nieludzką istotą trzeba być, aby bezwzględnie zmienić nazwę mapy innego twórcy. Działanie to narusza nie tylko dobre obyczaje i kulturę, ale przede wszystkim uderza w podstawowe prawo do poszanowania autora i jego autorskiej wizji.
A może... A może poprostu recenzował Pan inną mapę? I stąd wynika całe nieporozumienie. Moja nosi nazwę Knurza Tajemnica. Pragnę wierzyć, że całe to zajście to tylko niefortunny zbieg okoliczności i zwykła pomyłka, którą można jeszcze sprawnie naprawić.
Gdyby jednak okazało się, że zmiana nazwy mapy była działaniem w pełni świadomym – mającym na celu jedynie kpinę z mojej pracy, byłby to niezwykle smutny przejaw antytwórczego działania.
W całym tym nieporozumieniu widzę jeszcze jedno dość sprawiedliwe rozwiązanie - Korupcja.
Niniejszym proponuję:
Wpłacę 100 Złotych polskich na cele charytatywne, na wybraną przez Pana Fundację lub dowolny Cel dobroczynny.
W zamian dopuści Pan Knurzą Dolinę do II etapu konkursu oraz zmodyfikuje swoją wcześniejszą recenzję zmieniając "Mapa typu żart, tylko że nieśmieszny. " na "Mapa typu śmieszny żart :) ".
Jestem człowiekiem honoru, proszę potraktować tę propozycję poważnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum