Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Trwa II etap konkursu MapMaker AW - Zobacz listę map
Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat «» Następny temat
Gadanina o MapMakerze 2026
Autor Wiadomość
Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-20, 20:34     

Czy planuje się przedłużenie czasu na recenzje?

Maciej

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-20, 20:49     

Polonista napisał/a:
Czy planuje się przedłużenie czasu na recenzje?

Takich rzeczy nie planuje się z ponad 2 miesięcznym wyprzedzeniem. Kto wie, ile jeszcze recenzji się pojawi? Jak już będzie zbliżać się deadline i będzie taka potrzeba, to wtedy pomyślimy.

Moje mapiska: https://www.heroes3.eu/do...author=Begrezen

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-20, 21:56     

Przepraszam, coś mi się ubzdurało że ten etap trwa do końca sierpnia. :oops:

[ Dodano: 2026-08-31, 08:22 ]
Mam za sobą już ponad połowę ogranych map konkursowych. Spodziewałem się, że w wielu znajdę zastosowanie nowego potężnego narzędzia znajdującego się w rozszerzeniu zdarzeń, niestety myliłem się. Jest dostępna nowa wersja 1.8.1 w której jak się doczytałem poczyniono w tym względzie tylko niewielki zmiany. Może pomimo problemów z nazewnictwem warto by było umieścić na stronie wstępną instrukcję.
Przy okazji przydało by się zmienić zaznaczenie wyszukiwanych obiektów na mapie. W obecnej wersji ta krateczka jest często słabo czytelna.

Maciej

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-31, 09:04     

Polonista napisał/a:
Spodziewałem się, że w wielu znajdę zastosowanie nowego potężnego narzędzia znajdującego się w rozszerzeniu zdarzeń, niestety myliłem się.

#metoo
Jednak kiedy spojrzymy na zgłoszone mapy, to wcale nie takie dziwne, bo one po prostu ich nie potrzebowały :D Sam fakt, że rozszerzone zdarzenia dają znacznie więcej możliwości twórcom, nie sprawia automatycznie, że jest przymus korzystania z nich albo, że bez nich nie można stworzyć dobrej mapy. Proste mapy w stylu klasycznym albo debiutanckie prace początkujących twórców nawet lepiej, że ich nie mają.

Polonista napisał/a:
Może pomimo problemów z nazewnictwem warto by było umieścić na stronie wstępną instrukcję.

Istnieje takowa na stronie HotA. Natomiast ja zamierzam napisać własną, a właściwie to drugą część poradnika mapmakera. Nie wiem tylko, czy mbehemot znajdzie czas, by potem owoc mojej pracy umieścić na portalu... :oops:
O jakie problemy z nazewnictwem ci chodzi? Masz na myśli wybór między wersją angielską a spolszczeniem? Poradnik będzie pisany po polsku, więc czemu nie miałbym korzystać z polskich nazw edytora? :P

Polonista napisał/a:
Przy okazji przydało by się zmienić zaznaczenie wyszukiwanych obiektów na mapie. W obecnej wersji ta krateczka jest często słabo czytelna.

Chyba nie do końca rozumiem, co masz na myśli :roll:

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-31, 09:22     

Begrezen napisał/a:
Chyba nie do końca rozumiem, co masz na myśli

Jak w edytorze wyszukuje się jakiegoś obiektu to jest on zamaczany białawą kratką, co na wielu mapach zlewa się z tłem i rodzi to problemy z szybkim wyszukaniem takiego obiektu.

Maciej

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2026-08-31, 10:39     

a no dobra, faktycznie mogliby to poprawić. tyle lat człowiek z tym żył, że już zdążył przywyknąć i sobie radził na swój sposób (którym było znaczne pomniejszenie okienka edytora przed próbami wyszukiwania obiektów :P )

Ostatnio zaktualizowane:
-Komnaty Utopionego
-Dhampir z Vantharu

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2026-08-31, 12:09     

Begrezen napisał/a:
a no dobra, faktycznie mogliby to poprawić. tyle lat człowiek z tym żył, że już zdążył przywyknąć i sobie radził na swój sposób (którym było znaczne pomniejszenie okienka edytora przed próbami wyszukiwania obiektów )

To się zgadza ja też tak robię, ale chodzi o innych. :P

Maciej

Odpowiedz do tematu
Strona 8 z 8
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik: 

Cytowanie selektywne