Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1081 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-08-20, 20:49
Polonista napisał/a:
Czy planuje się przedłużenie czasu na recenzje?
Takich rzeczy nie planuje się z ponad 2 miesięcznym wyprzedzeniem. Kto wie, ile jeszcze recenzji się pojawi? Jak już będzie zbliżać się deadline i będzie taka potrzeba, to wtedy pomyślimy.
Przepraszam, coś mi się ubzdurało że ten etap trwa do końca sierpnia.
[ Dodano: 2026-08-31, 08:22 ]
Mam za sobą już ponad połowę ogranych map konkursowych. Spodziewałem się, że w wielu znajdę zastosowanie nowego potężnego narzędzia znajdującego się w rozszerzeniu zdarzeń, niestety myliłem się. Jest dostępna nowa wersja 1.8.1 w której jak się doczytałem poczyniono w tym względzie tylko niewielki zmiany. Może pomimo problemów z nazewnictwem warto by było umieścić na stronie wstępną instrukcję.
Przy okazji przydało by się zmienić zaznaczenie wyszukiwanych obiektów na mapie. W obecnej wersji ta krateczka jest często słabo czytelna.
Pomógł: 28 razy Wiek: 5 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1081 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2026-08-31, 09:04
Polonista napisał/a:
Spodziewałem się, że w wielu znajdę zastosowanie nowego potężnego narzędzia znajdującego się w rozszerzeniu zdarzeń, niestety myliłem się.
#metoo
Jednak kiedy spojrzymy na zgłoszone mapy, to wcale nie takie dziwne, bo one po prostu ich nie potrzebowały Sam fakt, że rozszerzone zdarzenia dają znacznie więcej możliwości twórcom, nie sprawia automatycznie, że jest przymus korzystania z nich albo, że bez nich nie można stworzyć dobrej mapy. Proste mapy w stylu klasycznym albo debiutanckie prace początkujących twórców nawet lepiej, że ich nie mają.
Polonista napisał/a:
Może pomimo problemów z nazewnictwem warto by było umieścić na stronie wstępną instrukcję.
Istnieje takowa na stronie HotA. Natomiast ja zamierzam napisać własną, a właściwie to drugą część poradnika mapmakera. Nie wiem tylko, czy mbehemot znajdzie czas, by potem owoc mojej pracy umieścić na portalu...
O jakie problemy z nazewnictwem ci chodzi? Masz na myśli wybór między wersją angielską a spolszczeniem? Poradnik będzie pisany po polsku, więc czemu nie miałbym korzystać z polskich nazw edytora?
Polonista napisał/a:
Przy okazji przydało by się zmienić zaznaczenie wyszukiwanych obiektów na mapie. W obecnej wersji ta krateczka jest często słabo czytelna.
Jak w edytorze wyszukuje się jakiegoś obiektu to jest on zamaczany białawą kratką, co na wielu mapach zlewa się z tłem i rodzi to problemy z szybkim wyszukaniem takiego obiektu.
Wysłany: 2026-08-31, 10:39
a no dobra, faktycznie mogliby to poprawić. tyle lat człowiek z tym żył, że już zdążył przywyknąć i sobie radził na swój sposób (którym było znaczne pomniejszenie okienka edytora przed próbami wyszukiwania obiektów )
a no dobra, faktycznie mogliby to poprawić. tyle lat człowiek z tym żył, że już zdążył przywyknąć i sobie radził na swój sposób (którym było znaczne pomniejszenie okienka edytora przed próbami wyszukiwania obiektów )
To się zgadza ja też tak robię, ale chodzi o innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum