Wysłany: 2025-05-11, 16:37 Kilka pytań odnośnie HotA
Witam
Mam kompletną edycję Heroes III w wersji pudełkowej z polskimi napisami i polskim dubbingiem i chciałbym sobie po raz pierwszy zagrać w Horn of the Abyss, dlatego mam parę pytań.
1. Z tego co widziałem, to HotA bazowo jest po angielsku, ale... co to tak naprawdę znaczy? Czy zmienia całą wersję gry na angielską, czy tylko rzeczy które zostały przez HotA zmienione/dodane?
2. Widziałem, że HotA ma spolszczenie - jak ono działa, oczywiście oprócz tłumaczenia samego dodatku? Czy przywraca oryginalne polskie napisy i polski dubbing, czy jest nowym, innym tłumaczeniem i zostawia i tak angielskie dialogi?
3. Czy zawartość HotA jest obecna tylko w losowych mapach, scenariuszach i multiplayerze, czy również w kampaniach z podstawowej wersji gry i z oryginalnymi dodatkami? Czy jakbym zaczął, dajmy na to pierwszą kampanię "Niech żyje królowa", to podczas rozwoju bohatera mógłbym zdobyć umiejętność "Zakłócanie" z HotA albo czy wśród losowych jednostek na mapie pojawiłoby się coś z HotA, jak Marynarze albo Węże morskie?
Pomógł: 26 razy Wiek: 101 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 952 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2025-05-11, 20:36
1, zmienia wszystko na eng
2. to jest odrębne tłumaczenie, na które wpływu nie ma twoja polska oryginalna wersja. i nie przywraca żadnych polskich dialogów, bo w hota nie ma starych kampanii (nie są zbyt kompatybilne), są tylko nowe kampanie hota (na ten moment przetłumaczone są wszystkie poza ostatnią).
3. jeśli odpalisz hotę to będziesz miał zawartość hoty w każdym trybie gry, ale nadal możesz odpalać zwykłe hirki bez hoty jeśli chcesz. są dwa osobne launchery. jakbyś chciał zagrać w stare kampanie z odpaloną hotą, to musiałbyś wgrać pliki starych kampanii do folderu z grą, mogę podesłać jeśli chcesz
Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
Dzięki za szybką odpowiedź. I tak, bardzo chętnie zagrałbym w stare kampanie wzbogacone o całą zawartość z HotA. Jak wygląda to wgrywanie plików, tak swoją drogą? To edytuje kampanie, czy udostępnia kampanie w postaci osobnych scenariuszy?
Co do scenariuszy jeszcze, to jak wygląda sprawa z bazowymi, z gry i dodatków? Czy mogę na przykład odpalić Arogancję albo inny Urodzaj na golemy i mieć wtedy Przystań/Fabrykę jako zamek do wyboru albo jako losowy zamek przeciwnika? Mogę trafić na jednostki z HotA na mapie przygody albo na bohaterów z tego dodatku w tawernie?
Pomógł: 26 razy Wiek: 101 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 952 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2025-05-11, 21:03
Jeśli stare mapy pozwalają na wybór dowolnej frakcji, to będziesz mógł zagrać nowymi zamkami z hota.
Po wgraniu starych kampanii będziesz mógł je odpalić jako kampanie "własne/dowolne". Wrzuciłem je w załącznikach parę postów niżej, trzeba wrzucić do folderu "maps". Różnica między nimi a oryginałem jest taka, że te oryginalne były oskryptowane, np. Yog w swojej kampanii nie mógł nauczyć się zaklęć oraz po lvl upach dostawał tylko bojowe statystyki, a w tradycyjnym edytorze map takich rzeczy zrobić się nie da
Ostatnio zmieniony przez Begrezen 2025-05-13, 03:14, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za plik, pobiorę sobie i się rozejrzę... niebawem :) Ale mam jeszcze kilka pytań
1. Te kampanie, które wstawiłeś na hosting trzeba odpalić startując z pliku HotA czy bazowej wersji Heroesów? Są w nich w ogóle startowe cutscenki, albo przynajmniej polskie napisy?
2. Jak ma się sprawa z przenoszeniem bohaterów do następnych misji? W kampaniach normalnie przechodziło X bohaterów z najwyższym poziomem i przejście między kampaniami robiło się "samo", tutaj też tak będzie?
3. Co do starych map (tzn samych scenariuszy jak te golemy, Huzia na Wikinga itd), to jeśli NIE wybiorę zamku z HotA tylko coś z podstawki, to czy komputer może wylosować sobie taki zamek? Czy jednostki z dodatku HotA będą mogły i tak się pojawić na mapie przygody, podobnie jak bohaterowie w tawernie?
Wiem, dużo jest tych pytań i przepraszam że tak nimi zasypuję, ale... no właśnie, nie mogę jeszcze sam tego bezpośrednio w grze sprawdzić, a to dlatego, że o ile znalazłem pudełko z Heroesami, to nadal grzebię w poszukiwaniu zewnętrznego napędu na płytki żeby móc je w ogóle zainstalować :P Także w międzyczasie chcę się jak najlepiej przygotować i w ogóle sprawdzić, czy HotA podchodzi pod moje wymagania
Wysłany: 2025-05-12, 04:42
1. chłopie... chcesz grać na hota to odpalaj przez hotę. cutscenki pewnie są, zresztą sam sie przekonasz
2. bohaterowie nigdy nie przechodzili między kampaniami, tylko między misjami jednej kampanii jak już. w niektórych kampaniach z podstawki bohaterowie w ogóle się nie przenosili i tak samo będzie tutaj
3. jeśli miasto jest całkowicie losowe, jeśli potwory na mapie są całkowicie losowe to TAK. nowi bohaterowie będą zawsze na starych mapach, bo są domyślnie odblokowani
po instalacji gry nie będziesz potrzebował napędu. wystarczy odpalać grę przez hd moda, który pojawi się w folderze h3 razem z hotą. w opcjach hd moda wybierasz sobie hotę, rozdzielczość gry jaką chcesz i parę innych pierdół
Tak, machnąłem się z tymi bohaterami, ale miałem na myśli to, co Ty - przechodzenie z misji do misji, a nie z kampanii do kampanii. Co do instalacji to tak, pamiętam że HD Mod właśnie pozwala uniknąć tego wkurzającego zabezpieczenia z płytką zawsze w napędzie, no ale napędu tak i tak potrzebuję do instalacji ;) Przy okazji, HD Moda trzeba pobrać osobno czy jest wbudowany w HotA?
Super, czyli Horn of the Abyss + spolszczenie pobrane gotowe, czekają tylko aż wygrzebię ten nieszczęsny napęd i zainstaluję Heroes 3 ;) Tylko mam jeszcze jedno małe zmartwienie, bo przy próbie pobrania archiwum z kampaniami, które mi podesłałeś... Firefox to blokuje i twierdzi "ten plik zawiera wirusa lub inne złośliwe oprogramowanie". Nie oskarżam Cię i nie sądzę, żebyś chciał randomowi z forum specjalnie podesłać jakieś malware, ale mogę zapytać, czy są to Twoje pliki, czy też pochodzące z jakiegoś innego źródła?
Wysłany: 2025-05-13, 03:12
sprawdziłem i u mnie nic nie blokuje, pewnie masz jakiegoś bieda-antywirusa typu avast, co blokuje wszystko jak leci. możliwe też że jakieś reklamy ci wyskakują jeśli nie masz ublocka i dlatego jest alert od antyvira. hotę pewnie też ci zablokuje (to dość częsty problem) więc będziesz ją musiał dodać do "wyjątków". paczka kampanii nie jest moja, to ktoś z JB je udostępnił jeszcze w 2019 roku.
wrzuciłbym tutaj na forum całość jako załącznik do posta, ale jest ograniczenie do 1 MB. dopiero teraz wpadłem na to, że mogę podzielić to na części żeby obejść limit, więc proszę xD
A właśnie nie, bo nie mam ani Avasta (Windows Defender) ani reklam, po prostu miałem blok przez samego Firefoxa przy próbie pobrania. HotA o dziwo nie została zablokowana i pobrałem normalnie, kwestia tylko jak się Defender zachowa przy próbie zainstalowania. Sprawdziłem natomiast HotA i Twoje pliki i Defender, MRT, Eset Online Scanner czy HitmanPro nie wywołują żadnych alertów, HotA tylko dostała 2 wykrycia na Virustotal, ale pobrałem z oficjalnego źródła i zakładam, że jest to po prostu false positive, szczególnie że "odezwały się" tylko jakieś niezbyt popularne silniki.
Te pliki które wstawiłeś, jak mniemam, to są te same, które podrzuciłeś mi w megawrzucie i nie muszę ich dodatkowo pobierać, tak?
Wysłany: 2025-05-14, 00:10
miałeś problem z tamtym linkiem, a ograniczenie forum pozwala na załącznik o maksymalnym rozmiarze 1MB, więc rozbiłem to na 3 części i wrzuciłem tutaj. co tu jest niejasne? gdybyś pobrał stąd i stąd, to szybko przekonałbyś się, że to jest to samo. czy ja gdzieś napisałem, że "wrzucam brakujące pliki" albo coś w tym stylu???
Nic nie jest niejasne, pobrałem stąd i stąd, pliki, po otwarciu archiwów, najwidoczniej te same, także bardzo dziękuję, będę miał co robić ;)
[ Dodano: 2025-05-29, 17:21 ]
Witam raz jeszcze, postanowiłem odkopać swój temat bo jeszcze mam jedno pytanie i chyba lepiej będzie zadać je tutaj niż zakładać nowy wątek.
Otóż zainstalowałem Heroes III, zainstalowałem Horn of the Abyss i jak na razie bawię się świetnie, zero zastrzeżeń co do samej gry. Ale, prócz tego, zainstalowałem również spolszczenie do wersji 1.7.2, a dzisiaj HotA dostała malutki update (mam powiadomienie w launcherze) no i teraz, tak hipotetycznie, co się stanie po pobraniu tej łatki? Może to coś w owym spolszczeniu namieszać? O ile teraz, sądząc po patch logu, to tylko małe poprawki i raczej na nic nie wpłyną, tak pewnie prędzej czy później wpłynie coś większego (np patch z frakcją Bulwark) i tu już raczej na pewno pojawi się jakiś konflikt w samej grze i językach... a przynajmniej tak sądzę. Jak wy podchodziliście do poprzednich dużych aktualizacji przy posiadaniu spolszczenia?
Wysłany: 2025-05-29, 17:40
patche hd moda nie mają wpływu na spolszczenie. dopiero update samego moda HotA - który będziesz musiał pobrać ręcznie ze strony - sprawi, że spolszczenie przestanie działać. Wtedy możesz albo grać dalej na starej wersji HotA, czekając grzecznie na nową wersję spolszczenia, albo pobrać od razu nową wersję HotA i grać jakiś czas bez spolszczenia...
O proszę, nie myślałem, że tu się sam HD launcher aktualizuje. Jak, swoją drogą, wygląda potem aktualizacja HotA? Też pobranie .exe i standardowa instalacja?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum