Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Rozpoczynamy kolejną edycję konkursu MapMaker AW! Zobacz szczegóły
Odpowiedz do tematu
Gadanina o MapMaker 2025
Autor Wiadomość
Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-01-27, 10:42   Gadanina o MapMaker 2025  

Wszelkie pytania, propozycje, uwagi dotyczące nowego MapMakera proszę pisać w tym temacie.

Na początek, jak widzielibyście proporcje czasu trwania etapu wysyłania i oceniania map? Który ma być dłuższy, a może mają trwać tyle samo? Planowo mamy ruszać w lutym, a kończyć na jesień - wrzesień/październik, co daje nam 8-9 miesięcy MapMakera.

Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.

michal1410 

Wysłany: 2025-01-27, 11:15     

Moja propozycja
zgłaszanie: 1 II - 30 VI
ocenianie: 1 VII - 31 X

I miejsce w MapMaker AW'23/24 ( "Gniezno 1295")
II miejsce w MapMaker AW '22 ("Arpad - zajęcie ojczyzny").
III miejsce w MapMaker AW '19 ("Bolesław Krzywousty").
Wszystkie moje mapy:
https://www.heroes3.eu/do...thor=michal1410

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2025-01-29, 07:14     

michal1410 napisał/a:
zgłaszanie: 1 II - 30 VI
ocenianie: 1 VII - 31 X

Popieram.

Rakoczy

Atarosek

Wysłany: 2025-01-29, 17:38     

nie wiem czy tak długi czas zgłaszania ma sens.

[ Dodano: 2025-01-29, 17:39 ]
ja bym zrobił zgłaszanie od 28 II do 30 VI i ocenianie do IX 30

lordX 

Wysłany: 2025-02-11, 18:10     

Jak wam idą prace nad mapami konkursowymi macie jakieś oczekiwania względem map ?

michal1410 

Wysłany: 2025-02-16, 16:59     

Fajnie byłoby wiedzieć, kto planuje w tym roku zgłosić mapę do konkursu.
Niestety wątpię żeby ktoś się pochwalił swoimi zamiarami przed połową czerwca.
Na miejscu organizatora rozważyłbym taki przepis, że autorzy, którzy do końca marca wrzucą mapkę na konkurs dostaną bonus +0.1 pkt. do końcowego wyniku swojej mapki.
Taka lista już zgłoszonych map zachęciłaby - jak sądzę - innych do spróbowania sił w konkursie.

Wszystkie moje mapy:

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-02-16, 20:33     

michal1410 napisał/a:
Fajnie byłoby wiedzieć, kto planuje w tym roku zgłosić mapę do konkursu.
Niestety wątpię żeby ktoś się pochwalił swoimi zamiarami przed połową czerwca.
Na miejscu organizatora rozważyłbym taki przepis, że autorzy, którzy do końca marca wrzucą mapkę na konkurs dostaną bonus +0.1 pkt. do końcowego wyniku swojej mapki.
Taka lista już zgłoszonych map zachęciłaby - jak sądzę - innych do spróbowania sił w konkursie.

W jaki sposób miałaby zachęcać? Raczej osoby, które zdecydują się zgłosić swoją mapę, nie uzależniają swojej decyzji od tego, czy i jakie mapy zostały już zgłoszone. Gdy poświęciłeś swój czas i energię na stworzenie mapy, to zgłaszasz ją do konkursu mimo wszystko, bo inaczej cały wysiłek nadaremno :-D
Spora część potencjalnych uczestników dowiedziała się/przypomniała sobie o konkursie w dniu ogłoszenia go i potrzebuje czasu, by stworzyć i przetestować swoje mapki. Z tego też powodu, wykorzystują większość dostępnego czasu 1 etapu i zgłoszenia map pojawiają się późno (ale w terminie). Tak było w poprzednich edycjach konkursu i dobrze, bo to nie wyścigi, że kto wrzuci mapę pierwszy ten ma jakąś przewagę. Zresztą ludzie, którzy przygotowali swoje mapy już przed startem tegorocznej edycji, już i tak ją mają, bo mają więcej czasu na dopracowanie i przetestowanie swoich map :-P
I co wtedy z opcją aktualizowania konkursowych map do końca 1 etapu? Musiałaby chyba zostać wyłączona, bo bardziej opłacałoby się zgłaszać mapy we wcześniej fazie rozwoju i je potem aktualizować, niż takie w pełni gotowe i dopracowane. Szkoda sensu.

No i wprowadzanie takiej zasady dopiero teraz, 2 tygodnie po wystartowaniu MapMakera, byłoby trochę... niepoważne. Regulamin został ogłoszony, ludzie poznali jego zasady i tworzą "po cichu" swoje mapki, i raczej nie zamierzają sprawdzać co tydzień, czy przypadkiem nie było jakiejś zmiany w regulaminie xd

[ Dodano: 2025-02-16, 20:37 ]
lordX napisał/a:
Jak wam idą prace nad mapami konkursowymi macie jakieś oczekiwania względem map ?

Oczekiwania są takie jak zawsze... Fajnie byłoby zagrać w coś ciekawego, niestandardowego. Ogrywanie przeciętniaków bez większego pomysłu na siebie jest nudne.

lordX 

Wysłany: 2025-02-17, 17:24     

Ja w zasadzie mam przygotowaną soczystą XL zaplanowaną na 7 miesięcy gry. Ale muszę ją trochę dopracować....
Mi się najbardziej podobają nowe zmiany w edytorze map. Mianowicie zdarzenia czasowe w zamkach ( dodatkowe wojsko i surowce mogą być zależne od poziomu trudności ) Przykładowo na 200% si werbuje wojsko podwójnie.
Chatki jasnowidza też mogą być zależne od poziomu trudności. Teraz różnorodny poziom trudności będzie ode mnie wymagany przy ocenie mapki.
Ps. może napisze jak ustawiać premie początkowe ? ale to osobny temat.

Atarosek

Wysłany: 2025-02-19, 21:38     

lordX, premie początkowe rozwiązuj za pomocą startowego pomieszczenia, w którym w zamian za np zwój z magiczną strzałą (z ekwipunku bohatera) wymienia on na jeden z przedmiotów które oferujesz.

michal1410 

Wysłany: 2025-02-28, 15:24     

@lordX
Też bardzo mi się podoba, to że wiele rzeczy można teraz uzależnić od wybranego poziomu trudności, ale akurat rozwiązanie zastosowane w "chatce jasnowidza" mi się nie podoba. No bo jak grasz na innym poziomie niż ten z "chatki" to co masz? Info: "sorry jesteś na złym poziomie trudności"? Informacje o poziomie trudności w trakcie gry niszczą klimat. I w ogóle po co aż chatka, żeby dać komuś prezent uzależniony od poziomu trudności. To można załatwić zwykłym eventem. Do chatki idzie się po otrzymanie jakiegoś zadania do wykonania. Dużo lepsze byłoby gdyby sama chatka pojawiała się tylko na wybranych poziomach trudności, tak jak "puszki". Właściwie każdy "aktywny" element mapy mógłby mieć ustawienie, na których poziomach ma wystąpić.

@Begrezen
Wracam do pomysłu, żeby promować wcześniejsze zgłaszanie map, zamiast czekania z tym do końca czerwca.
Begrezen napisał/a:

W jaki sposób miałaby zachęcać?

Nie chodzi o tych, którzy są zdecydowani i pracują już nad mapą. Tylko o tych, którzy się zastanawiają czy wziąć udział. Myślę, że wielu z uczestników wcześniejszych konkursów - i paru nowych adeptów mapmakingu - się nad zrobieniem mapki do konkursu zastanawia. Np. mnie informacja od lordX: "mam przygotowaną soczystą XL zaplanowaną na 7 miesięcy gry" zmobilizowała do pracy nad nową mapką i ewentualnym zgłoszeniem jej w konkursie.
Jestem przekonany, że pojawianie się informacji, że jakaś mapka pod tytułem "XYZ" będzie w konkursie na pewno podziała motywująco. Trochę jak zapowiedź premiery kinowej, która ma być za pół roku. Oczywiście ważnym elementem tego "trailera" powinny być aktualizowana - po każdym wgraniu kolejnej wersji - minimapa. Taka nieustanna promocja konkursu - po przez nowe "konkursowe" mapki na portalu -zachęcała by także do uczestnictwa w zabawie potencjalnych recenzentów.
Begrezen napisał/a:

I co wtedy z opcją aktualizowania konkursowych map do końca 1 etapu? Musiałaby chyba zostać wyłączona

Oczywiście że nie. Chodzi o to, żeby ludzie, którzy są już zdecydowaniu na zrobienie mapki wrzucili jakieś "zajawki" na portal. To oczywiście nie jest w ich interesie, ale jest w interesie konkursu i całego portalu. Dlatego wydaje mi się że trzeba do zgłaszania mapek już teraz zachęcać. Jak? Oczywiście zmiana zasad po ich ogłoszeniu jest wykluczona, ale w niczym nie przeszkadzała żeby powstała nowa zasada (równoległa do konkursu), że autorzy mapek zakwalifikowanych do konkursu dostana tyle "krówek" ile dni zostało do 30.VI w momencie gdy je zgłosili. Mała rzecz - ale miła.
To by niestety wymagałoby pewnie zwiększenia funduszy na konkurs (jakaś fundacja "pożytku publicznego" sponsorująca konkurs ?). No ale to temat na osobną dyskusję.

Wszystkie moje mapy:

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-02-28, 21:58     

Jakoś mnie nie przekonuje ta argumentacja. Sam swego czasu brałem udział w Mapmakerze, nie jako moderator, lecz jako zwykły mapmaker i zgłoszenia innych uczestników nie miały dla mnie żadnego znaczenia. Zgłaszałem mapę dopiero wtedy, kiedy uznałem, że jest gotowa. Takie zachęty nagrodami rzeczowymi za zgłaszanie jak najszybciej swojej mapy mogłyby naprawdę kończyć się różnie. Starzy wyjadacze przygotowywaliby swoje mapy wcześniej, zanim konkurs zostałby ogłoszony. Inni, którzy dowiedzieliby się o konkursie w dniu jego ogłoszenia, kombinowaliby, jak zagarnąć nagrody jak najmniejszym kosztem, wrzucając cokolwiek, co przejdzie weryfikację, albo wrzucając jakiegoś gotowca, którego mogliby potem, po weryfikacji, podmienić na właściwą mapę. To nie są jakieś czarne scenariusze oderwane od rzeczywistości. Stare edycje mapmakera pokazały już, na co stać niektórych, kiedy regulamin na pewne rzeczy "pozwala". Pierwsza edycja MapMakera - gość, który zajął trzecie miejsce, miał dosłownie same fejkowe recenzje z wysokimi ocenami. Żaden z "realnych graczy" tego nie ruszył, bo to była mapa z moda WOG. Po ogłoszeniu wyników wyszło szydło z worka - mapa okazała się tak słaba, że została wyrzucona z działu głównego, a na kolejne edycje MapMakera zostali wyznaczeni moderatorzy do sprawdzania recenzji, pojawił się również wymóg dokładnego uzasadniania swoich ocen i tak dalej. Regulamin ewoluował, reagując na kolejne próby omijania go. Obecnie znajdujemy się w takim momencie, że naprawdę ciężko jest kombinować/oszukiwać. Stawiamy nie na cwaniactwo, tylko na uczciwą rywalizację w duchu zasad fair play. Czas, który ludzie mogą poświęcić na zabawę w edytorze map, różni się w zależności od osoby. Dlaczego mielibyśmy karać (poprzez brak nagród w stosunku do reszty xd) tych, którzy mają tego wolnego czasu mniej i pracują nad mapą wolniej/zaglądają do edytora map rzadziej?

I nie wiem, ile razy o tym pisałem, ale w trakcie trwania konkursu zmiane zasad wprowadzamy tylko z konieczności (i do tej pory był chyba tylko jeden taki przypadek), natomiast nowych zasad NIE wprowadzamy, więc ten pomysł, choć moim zdaniem zły, i tak jest spóźniony co najmniej o miesiąc.

W sumie tak lobbujesz za tym dziwnym pomysłem, a jakoś nie widzę, żebyś zgłosił swoją mapę. Nie chcesz zmobilizować innych do zgłaszania swoich mapek? :-D

Cytat:
To by niestety wymagałoby pewnie zwiększenia funduszy na konkurs (jakaś fundacja "pożytku publicznego" sponsorująca konkurs ?). No ale to temat na osobną dyskusję.

Mamy jednego sponsora, ale to nadal nie są ogromne kwoty. Znaczy się, biorąc pod uwagę, jaką niszową inicjatywą jest MapMaker, to i tak nie jest mało. Obecnie to turnieje pvp są na topie i dobrze się "sprzedają", natomiast konkurs na tworzenie map nie ma takich możliwości. Każdy mapmaker tworzy swoje mapy w swoim zaciszu domowym, w nieregularnych odstępach czasowych i jak coś takiego ma się dobrze sprzedać? Nawet streamując taki proces tworzenia mapy, zainteresowanie byłoby zerowe (często bywam na twitch.tv i nikt takich streamów nie robi). Streamowanie ogrywania map wygląda już nieco lepiej, ale nadal to są wyjątki od reguły. Ludzie nie chcą oglądać nudnych single-playerów, chcą fajerwerków i emocji w grach pvp. Niestety najlepsze czasy dla takich inicjatyw jak MapMaker już dawno minęły. To niemal cud, że nadal jesteśmy w stanie zgromadzić tę garstkę osób, którym "jeszcze się chce". Mi się naprawdę chciało pisać newsy o poprzednich edycjach MapMakera w ramach promocji na przeróżnych stronach gromadzących fanów H3, ale widząc, jak bardzo nikogo nie obchodziło pierwsze ogłoszenie o wystartowaniu MapMakera na redditach/facebookach i wszelkich forach związanych z h3 w polszy i zagranicą, zwątpiłem w sens pisania takich newsów. Chyba jedyną opcją jest przemycanie po cichaczu informacji o MapMakerze w social mediach, w postach wpisujących się w aktualną modę, to znaczy zdjęcie piwska, chipsów i innego żarcia przed ekranem, na którym przypadkowo będzie edytor map, a w tytule wpisu można dopisać coś o konkursie na mapę, może kogoś zainteresuje. Atarosek na reddicie specjalizuje się w takich sprawach, mógłby coś podziałać w tej kwestii :lol: Zresztą każdy może pomóc rozgłaszać MapMakera, ale jakoś nikt tego nie robi. Piszcie zajawki o swoich mapach, zdawajcie relacje z postępu prac, nie koniecznie tutaj, lecz na grupkach hirołsowych na redditach, facebookach i wszędzie indziej, gdzie można znaleźć kogoś, kto mógłby zainteresować się MapMakerem. Albo nie piszcie nic, jak do tej pory i "bawmy się" dalej na martwym forum, czekając tylko na dzień zakończenia etapu wysyłania/oceniania i tak co rok, aż ostatnie ślady aktywności na AW zanikną na amen.

michal1410 

Wysłany: 2025-03-10, 17:04     

@Begrezen
W czasie gdy startowałeś jako mapmaker, to nie było problemu z tym, żeby coś się działo na portalu. A z tym "gotowcem", którego się potem podmieni na prawdziwą mapę to fajny pomysł. Gdyby jeszcze minimapy działały od razu po wgraniu i po każdej aktualizacji mapy - to mogłaby być fajna zabawa. I jeszcze jakby krówki za to były.
Swojej mapy nie zgłaszam, bo jej niestety nie mam.
Ale jeśli, tak jak piszesz, zainteresowanie wydaje się dużo mniejsze niż dawniej, to chyba muszę się zmobilizować, bo to może być historyczny, ostatni MapMaker. A jeszcze trochę czasu jest.

Wszystkie moje mapy:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik: 

Cytowanie selektywne