Pomógł: 26 razy Wiek: 102 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1006 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2025-11-12, 19:06
To jest ciężki temat, bo każdy przypadek jest inny. Nie zawsze trzeba ograć mapę od początku do końca by ją dobrze ocenić. Czasem jest tak, że mapa jest już wygrana po osiągnięciu pewnej przewagi i wygrana jest już tylko kwestią czasu (jak zdobycie magicznego portalu i wrót wymiarów na pierwotnej wersji Lśniącej Rzeki). Druga strona medalu jest taka, że niektórzy oceniają mapy po macoszemu (słynne 20 minut gry na rozbudowanej mapie XL) i w takich przypadkach rzeczywiście należałoby coś z tym zrobić. Stąd też był mój postulat, by takie osoby mogły dodawać recenzje bez oceny. Chcą się wypowiedzieć - proszę bardzo, ale ocenianie mapy na tak wątłych podstawach to drobna przesada.
Drugi pomysł był taki, by recenzowały tylko osoby "zaufane", którym by przyznawano odpowiednią rangę "Recenzent", aby mieli możliwość pisania recenzji konkursowych. Tylko że to by znacznie zmniejszyło ogólną liczbę ocen, a stałych recenzentów jest zbyt mało i ich aktywność jest zbyt niepewna, by na tym polegać.
Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
@Begrezen
Oba pomysły, są trudne do realizacji.
Mnie też się zdarzało, że nie kończyłem mapy, ale wtedy pisałam z jakiego powodu. Może powinno się usuwać te recenzje gdzie widać wyraźnie, że jak się wyraziłeś traktowana po macoszemu.
W obecnym konkursie doszedł jeszcze problem ocen wystawianych tylko po obejrzeniu streamów.
Co do drugiego pomysłu, może przed etapem wystawiania ocen ogłosić przepraszam za wyrażenie pobór ludzi, którzy mieliby prawo do wystawiania ocen, jeżeli zgłosi się odpowiednia ilość to akceptujemy, jeśli nie to wracamy do poprzedniej formuły.
@lordX napisał
Przyznaje się że często po prostu nie umiem przejść mapy ( pancerny konwój loinys ) Przez mój niski poziom gry.
Tutaj widzę też problem z anonimowością autorów, mianowicie wiele map jest trudnych do przejścia i nie ma się do kogo zwrócić o pomoc. W obecnym konkursie sam korzystałem niekiedy z pomocy autorów niestety podejrzewam, że wielu recenzentów nie miała takiej możliwości. Przy okazji można podyskutować z autorem o pewnych rozwiązaniach.
Pomógł: 26 razy Wiek: 102 Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1006 Skąd: z groty mbehemociej
Wysłany: 2025-11-12, 23:06
Polonista napisał/a:
W obecnym konkursie doszedł jeszcze problem ocen wystawianych tylko po obejrzeniu streamów.
A były takie recenzje?
Polonista napisał/a:
Co do drugiego pomysłu, może przed etapem wystawiania ocen ogłosić przepraszam za wyrażenie pobór ludzi, którzy mieliby prawo do wystawiania ocen, jeżeli zgłosi się odpowiednia ilość to akceptujemy, jeśli nie to wracamy do poprzedniej formuły.
A ile to odpowiednia ilość?
Polonista napisał/a:
Tutaj widzę też problem z anonimowością autorów, mianowicie wiele map jest trudnych do przejścia i nie ma się do kogo zwrócić o pomoc.
Od tego jest ten właśnie temat. Jedna osoba może napisać z czym ma problem, a druga osoba może mu pomóc, tak jak było z mapą Song of Ice.
Polonista napisał/a:
W obecnym konkursie sam korzystałem niekiedy z pomocy autorów niestety podejrzewam, że wielu recenzentów nie miała takiej możliwości.
Polonista napisał/a:
Przy okazji można podyskutować z autorem o pewnych rozwiązaniach.
Na to jest czas po konkursie.
Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.
To zależy od kilku czynników: ilości zgłoszonych map, ich wielkości, oceny „przerobu” recenzentów i od Ciebie.
Begrezen napisał/a:
Od tego jest ten właśnie temat. Jedna osoba może napisać z czym ma problem, a druga osoba może mu pomóc, tak jak było z mapą Song of Ice.
Nikt lepiej nie pomoże jak sam autor, oczywiście są wyjątki. Poruszanie takich tematów na forum może ukierunkowywać innych i wyciąganie błędnych wniosków. Mnie zdarzyło się, że nie zrozumiałem intencji autor, a po dyskusji zmieniłem swoją ocenę.
@Polonista
Jeśli chodzi o moją recenzję Twojej mapy - to muszę sprostować.
Nie została ona napisana tylko po obejrzeniu streama.
Gdy ją pisałam, zaznaczyłam wyraźnie, że to było główne źródło wiedzy o mapie, ale nie jedyne.
Kilka razy oglądałam ją na kodach, by ustalić przyczynę, dlaczego streamer nie może posunąć się dalej z rozgrywką.
Szukanie artefaktu, którego nigdzie nie widać, a jest potrzebny, by ukończyć mapę - wymagało stoczenia walk i pobiegania po mapie (rzecz jasna - na kodach, by było szybciej).
Prawdą natomiast jest to, że gdy mapę faktycznie rozegra się do końca - to nawet po kilku miesiącach szczegóły pamięta się dość dobrze.
Nie poruszyłam też w recenzji kwestii, które były dla mnie mniej istotne - tylko te, które wydały mi się najważniejsze. A do takich zaliczam konieczność rozpoczynania gry na mapie od nowa po kilku godzinach gry, gdy gracz rozgrywa mapę w sposób inny niż zaplanował autor (a jest pozostawiona taka możliwość). I nie mam tu na myśli braku umiejętności gracza.
Pozostałe mapy, których recenzje napisałam, rozegrałam do końca (niektóre nawet na kilka sposobów zakończyłam).
Tak się składa, że akurat należę do grupy graczy, którzy lubią rozgrywać mapę inaczej niż zakłada autor, o ile tylko jest pozostawiona taka możliwość.
I jeszcze jedno. Uważam, że aby właściwie ocenić mapę, wcale nie trzeba jej przechodzić od początku do końca. Mając odpowiednie doświadczenie wystarczy ją dokładnie obejrzeć czy to w edytorze, czy właśnie na kodach.
Większym problemem wydaje mi się pisana po 20 min gry recenzja mało doświadczonego gracza.
@Enia
Bardzo sobie cenię Twoje podejście do ogrywania map dlatego chciałem w pierwszym rzędzie przekazać swoją nagrodę Tobie. O tą recenzję absolutnie nie mam pretensji, w swoim wpisie napisałem, że zawsze czegoś można się nauczyć a chodziło mi o to, że dałaś mi przykład o nie ocenianiu mapy gdy jej się nie ogra. Proponuję powtórne zainteresowanie się poprawioną mapą, aby zrozumieć dokładnie o co chodzi. Ostrzegam tyko przed stosowaniem kodów, bo nic to nie da.
@Polonista
Ok. Ale nie nastąpi to szybko przy moim tempie grania. Aktualnie ogrywam poprawione Ardeny. A w kolejce czekają 2 następne mapy, które mam zamiar zagrać w najbliższym czasie.
PS. No i musiałbyś mnie poinformować, kto powiedział dzieciom o Aslanie.
Bo nadal tego nie wiem...
@Enia
W pełni Ciebie rozumiem, ja też mam napięty kalendarz.
PS. Nie muszę informować o tym, grając wystarczą trzy proste kroki, aby się tego dowiedzieć.
@lordX
Ja teraz nadrabiam zaległości z „Might and Magic Extended”. To dobry przykład dlaczego nie przyjmować map G do konkursu. Powód to czas potrzebny do ogrania.
Przy okazji podaję przykład na błąd AI w pojedynkach.
Chodzi o to, że jeżeli się połączy wszystkich krzyżowców starcie jest automatycznie wygrane mimo, że powinno być przegrane.
Ktoś upierdliwy może w swojej mapie postawić strażnika, którego pokonamy jedynie wybierając jedną jedyną poprawną konfigurację swoich jednostek, przy kilkudziesięciu różnych możliwościach.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum