Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Konkurs MapMaker AW zakończony! Zobacz finałową listę map
Odpowiedz do tematu
Gadanina o MapMaker 2025
Autor Wiadomość
lordX 
lordX

Wysłany: 2025-11-01, 11:34     

Czekam na wyniki z niecierpliwością

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-11-01, 13:04     

Wyniki już są, wystarczy zerknąć na tabelę map. Niedługo pojawi się oficjalne ogłoszenie na stronie. Gratulacje dla zwycięzcy, drugi rok z rzędu :-P

Uwaga, Nagi content +18 <<< wchodzisz na własną odpowiedzialność.

lordX 
lordX

Wysłany: 2025-11-01, 13:33     

Czy za 4 miejsce też dostanę nagrodę ?

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-11-02, 00:00     

Ogłoszenie gotowe (spoiler: nagradzane są miejsca 1-5). Niestety nie doczekałem się mbeha i musiałem liczbę recenzji zliczać ręcznie i to dwa razy, bo za pierwszym coś mi umknęło xd
Tak czy siak, konkurs zakończony. W związku z kontrowersyjnością niektórych recenzji, o których zresztą wcześniej wspominałem, pojawił się taki pomysł, by ograniczyć nieco dostępność recenzowania dla każdego. Minusy: prawdopodobnie mniej recenzji od "randomów". Plusy: mniej recenzji od "randomów" :lol: (z których jakością bywa różnie).
W tym celu powstałaby ranga "Recenzent", która umożliwiałaby ocenianie map konkursowych. Każdy chętny mógłby się zgłosić po taką rangę, ale pewnie nie każdy by ją dostał. Osoby zaufane dostałyby ją od ręki (może nawet bez potrzeby zgłaszania się), natomiast reszta by ją otrzymać musiałaby przejść weryfikację, tzn. pokazać tekst recenzji który napisali i być może przesłać również zapisy z gry, także żegnajcie wszystkie recenzje napisane po 20 minutach grania mapy XL+U oraz te, w których wplecione zostały jakieś zbędne docinki i urojenia użytkownika (jak pan C.).
Mam nadzieję, że to jest możliwe do wprowadzenia na tym portalu z technicznego punktu widzenia :lol:
Pomysł na ograniczenie rozmiaru map moim zdaniem się sprawdził, mimo narzekań niektórych mapmakerów. Ogromne mapy wymagają ogromnej ilości czasu i przy graniu, i przy tworzeniu. Trudno też porównywać jakąś M-kę do G+U. Więc w przyszłej edycji to się nie zmieni, bo liczbę osób grających mapy mamy ograniczoną, a także ilość ich wolnego czasu jest ograniczona. Chyba że mnie jakimś cudem przekonacie do zmiany zdania :-P

[ Dodano: 2025-11-02, 02:58 ]
btw
patrząc jeszcze na te elaboraty, które niektórzy piszą, przydałby się chyba jakiś limit znaków. czasem sam się rozpisuję aż za bardzo, ale zdaje sobie sprawę że nie jest to zbyt... zdrowe. teksty przekraczające kilkukrotnie wielkość ekranu to lekka przesada i nikt chyba, poza samym autorem mapy, tego nie będzie czytał.
tak tylko głośno myślę na temat zmian w przyszłej edycji MapMakera :-P jeśli też macie jakieś pomysły czy propozycje, to piszcie śmiało.

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2025-11-02, 10:12     

@Begrezen
Tradycyjnie chciałyby przekazać swoją nagrodę, najpierw myślałem też o Enia, ale mnie uprzedziłeś dlatego pozwól przekazać ją Tobie. Dlaczego to nie trzeba chyba pisać.

Rakoczy

Begrezen 
ostatnia ostoja AW

Wysłany: 2025-11-02, 12:19     

Polonista napisał/a:
@Begrezen
Tradycyjnie chciałyby przekazać swoją nagrodę, najpierw myślałem też o Enia, ale mnie uprzedziłeś dlatego pozwól przekazać ją Tobie. Dlaczego to nie trzeba chyba pisać.

chłopie, ale ja jej nie potrzebuje, mam aż nadto w domu tych kubeczków i kalendarzy z lat ubiegłych, z których właściwie nawet nie korzystam :-P

na razie rozmyślamy z mbehemotem jakie nagrody dać w tym roku (poza tymi tradycyjnymi). chcecie hirołsowe puzzle czy nie lubicie puzzli? xd

Polonista 
Polonista

Wysłany: 2025-11-02, 12:41     

Begrezen napisał/a:
ja jej nie potrzebuje, mam aż nadto w domu tych kubeczków i kalendarzy z lat ubiegłych, z których właściwie nawet nie korzystam

W takim razie proponuję swoją nagrodę dla Stukpuk.

Rakoczy

Huntka
Łowca

Wysłany: 2025-11-02, 12:44     

Begrezen napisał/a:
Polonista napisał/a:
@Begrezen

chłopie, ale ja jej nie potrzebuje, mam aż nadto w domu tych kubeczków i kalendarzy z lat ubiegłych, z których właściwie nawet nie korzystam :-P

na razie rozmyślamy z mbehemotem jakie nagrody dać w tym roku (poza tymi tradycyjnymi). chcecie hirołsowe puzzle czy nie lubicie puzzli? xd

nie lubimy puzzli, ale karty były spoko

Enia

Wysłany: 2025-11-03, 10:47     

@Begrezen
Bardzo dziękuję za docenienie moich działań, jest mi bardzo miło.
Nie spodziewałam się, że zostanie mi przyznana jakakolwiek nagroda, chociaż dotarło do mnie info, że dla najbardziej aktywnych recenzentów też są w planie jakieś pamiątkowe upominki.
Wiedziałam, że nie napiszę recenzji dla wszystkich map, bo wszystkich nie dam rady ograć.
Gdyby mi na nagrodzie z "recenzenckiej puli" bardzo zależało - ograłabym przede wszystkim małe mapki, bo to szybko idzie. A z pełną świadomością zdecydowałam się na ogrywanie głównie map o rozmiarze XL, bo takie akurat lubię najbardziej pomimo tego, że są czasochłonne.

@Polonista
Tobie również dziękuję, że brałeś pod uwagę moją osobę zrzekając się swojej nagrody.
Spoiler:
--- Pokaż ---

Chociaż moja recenzja Twojej mapy do najmilszych nie należy.

[ Dodano: 2025-11-03, 11:01 ]
Dodam jeszcze, że nie jestem "zawodową" streamerką, streamuję od czasu do czasu hobbystycznie.
A do pierwszego streama zmobilizował mnie Ponczek (na potrzeby h3gg, by mogła być komentowana turniejówka pvp).

michal1410 

Wysłany: 2025-11-03, 11:11     

Begrezen napisał/a:

Ja lubię puzzle, ale karty też (zwłaszcza gdyby to było uzupełnienie tego co już wcześniej zdobyłem).
Nagrody z MapMakera bardzo sobie cenię. Kubeczków tez nie używam - będą pamiątką na długie lata.

Enia napisał/a:

Nie wiem, jakie było zamierzenie twórców gry.
I tego już raczej nie dowiemy się.
Ale...
Rozważmy to na spokojnie.
Gracz ma przydzieloną pulę bohaterów. Powiedzmy, że 2 na start widzimy w tawernie.
(..)
2. Usunięcie bohatera (zwolnienie) to zupełnie coś innego. Jak jest irl? Jeśli zwalniamy kogoś, to raczej nie chcemy go, więc raczej nie należy się spodziewać, że zwolniony bohater natychmiast pojawi się w tawernie, ale do puli wraca i w przyszłości może się pojawić,

Do tej pory tok rozumowania rzeczywiście jest logiczny i ta mechanika ma uzasadnienie.

Enia napisał/a:

a pojawi się na 100% zaraz po wykupieniu przez nas jakiegoś hirka, gdy w puli wolnego już nikogo więcej poza tym zwolnionym nie ma.

A to już logiczne nie jest. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla takiego zachowania programu.
I - jak wiadomo - generuje to absurdalne sytuacje gdy jednego bohatera z możemy używać wielokrotnie w jednej turze z pełną pulą ruchu i many.

Miejsca w turnieju MapMaker
I : 2025 ("Ardeny 1944"), 2023/24 ( "Gniezno 1295")
II : 2022 ("Arpad - zajęcie ojczyzny")
III : 2019 ("Bolesław Krzywousty")
Wszystkie moje mapy:
https://www.heroes3.eu/do...thor=michal1410

Enia

Wysłany: 2025-11-03, 11:20     

@michal1410
A wiesz, że korzystając z tego można pokonać Dempseya "na raty"?
Testowałam to. Można go mocno osłabić i potem pokonać pełnym wojskiem.
Chyba powinien mieć kajdany (na wszelki wypadek).

PS. W sumie to nie wiem, czy gdyby atakująca Isra zginęła, czy pojawiłaby się w tawernie ponownie z pełnym ruchem i maną jak zwolniony bohater (chyba sprawdzę to w wolnej chwili).

michal1410 

Wysłany: 2025-11-03, 11:34     

Enia napisał/a:
@michal1410
A wiesz, że korzystając z tego można pokonać Dempseya "na raty"?
Testowałam to. Można go mocno osłabić i potem pokonać pełnym wojskiem.
Chyba powinien mieć kajdany (na wszelki wypadek).

PS. W sumie to nie wiem, czy gdyby atakująca Isra zginęła, czy pojawiłaby się w tawernie ponownie z pełnym ruchem i maną jak zwolniony bohater (chyba sprawdzę to w wolnej chwili).

Od razu by się nie pojawiła, ale jeśli tawerna byłaby pusta, to wystarczy mieć hirka przy poddawajce, poddać go i powołać - i już Isra będzie czekać w tawernie. Tak więc nawet kajdany nie pomogą.

To niestety jest tak potężny wytrych, że strach mysleć jakie szkody może wyrządzać.

PS.
A wracając na chwile do nagród, to żeby otrzymać info od MBeha o nagrodzie ,to chyba trzeba mieć włączoną możliwość otrzymywania prywatnych wiadomości.

Wszystkie moje mapy:

Enia

Wysłany: 2025-11-04, 12:10     

@michal1410
Nie chcę pisać o Twojej mapie tam, gdzie są recenzje, bo nie mogę tam poprawiać błędów (nie ma aktualnie takiej możliwości) i razi mnie mój własny błąd, gdy czytam to, co napisałam. :)
Wstępnie obejrzałam mapę po poprawkach i nawet puściłam kilka tur, by zobaczyć, jak zachowują się teraz bohaterowie graczy komputerowych.
Zauważyłam między innymi, że:
1. Zwój z czarem "Ożywienie" trzeba oddać dość szybko, nie da się tego w żaden sposób ominąć.
2. Nie da się ominąć Dempseya, który na dodatek został wzmocniony.
3. Nie da się zająć miast Factory, a jest ich teraz więcej.
4. Większość namiotów klucznika przeniesiona została w niedostępne dla gracza rejony, za to AI ma do nich dostęp od tury 111.
5. Prawdopodobnie nie będzie możliwości nauczenia się czaru wskrzeszenie, bo bohater, który rezyduje w okolicach Castle'a jest bardzo silny. Mam też obawy, czy nie wyjdzie ze swojej strefy i nie zacznie zajmować cytadel, bo chyba jest w stanie przebić się przez garnizon ochronny gracza. Niestety nie mam możliwości sprawdzić w edytorze (mój antywirus go skutecznie zablokował), czy ma ograniczony zakres poruszania się.
6. Została wzmocniona obrona cytadeli, którą podbiłam w poprzedniej rozgrywce jako pierwsze miasto. Ta droga ekspansji na ten moment odpada, chyba, że tylko przejdziemy spacerkiem koło tego miasta.
7. Bohater, którym startujemy koło 2 cytadel, wydaje mi się całkowicie bezużyteczny w początkowej fazie, niewiele jest tam w stanie zrobić 50 ulepszonymi szkieletami (tak było również na poprzedniej wersji mapy) i zastanawiam się, jak go wykorzystać. bo jest to jedyny bohater, który ma na start nekromację.
8. Róg otchłani prawdopodobnie pozostanie ozdobą na tej wersji mapy, bo gdy go uzyskamy, nie będzie ani czasu, ani miejsca, by farmić fangarmy.
9. W końcowej fazie gracz jest zmuszony podzielić wojsko do walk w bunkrze na 4 bohaterów (bez możliwości wycofania go po walce), a nie na 3 (tak było poprzednio).
Na razie muszę zastanowić się, jaką strategię obrać w ponownej rozgrywce, bo ta, którą obrałam poprzednio (błyskawiczna ekspansja i zajmowanie miast graczy komputerowych) teraz nie sprawdzi się. Do wielu miast został na długo zablokowany dostęp (a ja akurat bardzo lubię podbić wszystkie dostępne na mapie miasta).
Nie wiem, czy miejsce, które teraz wybrałam, jest właściwe do komunikacji na temat Twojej mapy. Chyba najlepiej byłoby rozmawiać na ten temat poprzez discorda, ale nie wiem, czy masz na dc konto.
Postaram się streamować rozgrywkę, chociaż taki sposób ogrywania mapy bardziej rozwlecze się w czasie, niż robienie tego w zaciszu domowym bez transmitowania.
Ostatnio zmieniony przez Enia 2025-11-04, 13:08, w całości zmieniany 4 razy  

michal1410 

Wysłany: 2025-11-04, 12:26     

@Enia
discord jest dla mnie zupełnie nieintuicyjnym narzędziem, ale konto mam: michal1410homm
odezwij się na nim proszę

Wszystkie moje mapy:

Enia

Wysłany: 2025-11-04, 12:32     

Ok.
Jeszcze dopisałam kilka refleksji do poprzedniego wpisu.

Odpowiedz do tematu
Strona 12 z 14
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik: 

Cytowanie selektywne