Akademia Wojny - forum

Hyde park - Co lubicie jeść?

Skwer - 2010-02-19, 13:08
:
Ten temat założył Sauron i to wszystko wyjaśnia.
Ja dałem cukierki - jako słodycze i czekolada, fast foody, hamburger i banany.
Gdy by był np. tutaj Polski bigos na pewno zagłosowałbym na niego ;)
The Shadow - 2010-02-19, 13:21
:
Ale pierogi Ruski?Z serem czy może z kapustą i grzybami lub ewentualnie z mięsem? Wiesz, każde na swój sposób są dobre. Ja osobiście jak miałbym do wyboru pizze, pierogi, frytki czy hamburgery to pierogi na hamburgery na śniadanie, frytki na obiad, pierogi to posiłek między daniami a pizze na kolacyjkę gdzieś tak około 6-7 wieczorkiem przy meczyku, albo przy jakiejś gierce, bądź jakimś fajnym filmie. :p

A tak to dałem głos na cukierki, bagietke, hamburgery, frytki oraz pizze. Dałbym oprócz tego głos na pierogi (ogólnie wszystkie) oraz jak stwierdzono wcześniej staropolski, nasz bigos (może nawet być z grzybami;P)
page - 2010-02-19, 14:03
:
Ja wziąłem chyba kajzerki, szynki, banany, pizzę, i... może bagietki, może tortillę.
Gandalf - 2010-03-06, 16:55
:
Pierogi albo hamburgery na śniadanie :?: Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Uwielbiam pierogi, ale jem je tylko na obiad, a hamburgery i inne "fast foody" jadam tylko sporadycznie. Co do pizzy na kolację, to raczej niezdrowo, bo objesz się pizzą (która jest przeważnie tłusta) i już w tym dniu tego nie "spalisz", a poza tym można mieć problemy z zaśnięciem (ale pizzę na kolację też czasem zamawiam i to nierzadko później, niż około 6 - 7 p.m.). Polskie dania są najlepsze, jeśli zostaną dobrze przyrządzone. Bigos wręcz uwielbiam :-)
Leance - 2010-03-06, 17:52
:
A jeśli pierogi to jakie? Ja najbardziej lubię z mięsem, ale moja babcia robi takie duże, słodkie z kaszą ;-) Ten rarytas można dostać tylko u mojej babci.
Skwer - 2010-03-06, 18:44
:
Leance napisał/a:
A jeśli pierogi to jakie?

dla mnie zdecydowanie z grzybami, dopiero później są z mięsem, a następnie z kapustą ;)
The Shadow - 2010-03-06, 19:21
:
Skwer napisał/a:
dla mnie zdecydowanie z grzybami, dopiero później są z mięsem, a następnie z kapustą ;)


Mniam, lub z grzybkami i kapustą, później z mięsem, a na deserek pierogi z serem... i polane śmietaną oczywiście :-P
lol772 - 2010-03-06, 19:27
:
Ja mam podobne jak Cień ,ale z mięsem nie lubię to dam ruskie na 2. No a deser jakże by inaczej ;-)
Leance - 2010-03-06, 19:34
:
A ja nie lubię z kapustą i grzybami :-P
Z serem? A cóż to za dziwota? W życiu o piergach z serem nie słyszałem.
page - 2010-03-06, 19:40
:
To dość częsty wariant, Leance. Oczywiście nie mówimy tu o serze żółtym :) choć w pierogarniach pewnie i takie się znajdzie
Leance - 2010-03-06, 19:44
:
Aaaa, może chodzi o RUSKIE? No tak, zapomniałem ;-) Jeśli o te chodzi, to oczywiście też lubię, ale żadne i tak nie przebiją rarytasów mojej babci :mrgreen:
Gandalf - 2010-03-06, 20:01
:
Leance napisał/a:
moja babcia robi takie duże, słodkie z kaszą ;-)
Oryginalne :-) O takich akurat nie słyszałem. Lubię wszystkie znane mi rodzaje pierogów, o ile są dobrze przyrządzone: ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem na słodko, z jagodami, z truskawkami, litewskie (czy jakoś tak: z kiełbasą i kaszą)... Nie wiem, Leance, czemu masz awersję do pierogów z kapustą i grzybami, ale cóż, o gustach się nie dyskutuje. Najmniej chyba lubię pierogi z mięsem, a jest to związane z pewnym przykrym dla mnie wydarzeniem. Otóż kupiłem kiedyś w sklepie pierogi z mięsem, ugotowałem i zacząłem jeść... a w środku jakieś takie dziwne mięso, zupełnie bez smaku i do tego z jakimiś grudkami, a nawet chrząstkami. :-x Od tego czasu pierogi z mięsem jem tylko wtedy, gdy zrobi je moja babcia. Natomiast moje ulubione to chyba ruskie, tylko muszą być dobrze przyprawione. :-)
Paweł - 2010-03-16, 11:23
:
Widzę, że jakiś czas temu toczyła się dyskusja na temat pierogów. Też je lubię, przeważnie tylko trzy rodzaje: z kapustą, grzybami i na końcu z mięsem, ale dodam, że czasami lubię też zjeść pierogi z soczewicą. ;-)
The Shadow - 2010-03-16, 22:19
:
A co powiecie na smalec ze skwarami?:D
Jadł ktoś kiedyś? Nie no tak na serio to brakuje mi trochę prażonych orzechów włoskich w miodzie, jako taka przekąska, mniam :P (własna kombinacja)
page - 2010-03-18, 22:23
:
Lubię taki naturalny smalec. Gdy wracałem z Mazur dwa lata temu, przejeżdżałem przez jakąś miejscowość warmińską, gdzie atrakcją turystyczną był taki jakby targ średniowieczny (rzemieślnicy, karczma, ryby, sery...) tam kupiłem wspaniały smalczyk, dużo lepszy niż to, co czasem znajdujemy w sklepie. Miał smak, dobrą konsystencję, naprawdę świetna rzecz.