Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Odpowiedz do tematu
MAPY LOSOWE
Autor Wiadomość
chodan

Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-03-17, 21:22   MAPY LOSOWE

WITAM

Mam taki otóż problem,chcę z kumplem pograć w sojuszu na mapie losowej i za cholery nie potrafimy(nie możemy) tak wygenerować opcji abyśmy byli w sojuszu.Czy wie ktoś jak to ustawić?
 
Zgłoś SPAM
Zefir



Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 57
Wysłany: 2009-03-17, 21:35   

Robicie tak:

Ustawiacie jaką tam sobie chcecie ilości graczy tylko komputerowych, tak samo sojusze

Skoro jest was dwóch to ustawiacie ilość graczy ludzkich lub komputerowych tylu ilu was jest (2) a sojusz ustawiacie 1

Mozliwe też, że tak zrobiliście, ale w opisie mapy nie zmienił się napis sojusz. To nic on się nigdy nei zmienia, po porstu dajcie start i będziecie w sojuszu, to jest w sumie taki mały błąd tej gry

Put it all together, we are more and complete
 
Zgłoś SPAM
Majer 



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1759
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-03-17, 22:41   

Tylko polega to na tym że sojusz bedzie 2 vs 1,2 vs 2, 2 vs 3 przy wiekszej liczbie wrogów trzeba w edytorze zmienic bo inaczej samo przydzieli np. 3 vs 3. A to czy będziecie razem nie jest oczywiste bo sojusze sa dobierane losowo tzn. kolory graczy za którymś razem wchodzi.

"Co wypijesz to wypocisz, co cię nie zabije to cię wzmocni"
 
 
Zgłoś SPAM
Skwer 



Pomógł: 15 razy
Wiek: 23
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2562
Wysłany: 2009-03-18, 09:10   

Majer napisał/a:
Tylko polega to na tym że sojusz bedzie 2 vs 1,2 vs 2, 2 vs 3 przy wiekszej liczbie wrogów trzeba w edytorze zmienic bo inaczej samo przydzieli np. 3 vs 3. A to czy będziecie razem nie jest oczywiste bo sojusze sa dobierane losowo tzn. kolory graczy za którymś razem wchodzi.

a jak tak nie umiecie (zrobić sojusz graczy ludzkich komputerowych) to wejdź po prostu w h3 w folder z random map i edytuj tą co zrobiłeś - wejdź w ustawienia mapy i ustaw wszystko jak sobie chcesz - przerzuć ją do folderu z normalnymi mapami, a jak nie to wejdź w mapy losowe podczas gry i wybierz tam opcję mapy losowe i tam masz wszystkie mamy jakie kiedykolwiek wygenerowałeś

Musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz w życiu robić? A potem zacznij to robić.
 
 
Zgłoś SPAM
fekalia 
hihi haha

Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2
Skąd: stąd
Wysłany: 2009-06-04, 19:06   

Jeśli ma być tylko jeden sojusz i tylko Wy macie tam być, to ustaw 2 graczy ludzkich i jedną drużynę ludzką. reszta to komputery. Jeżeli chcecie być np. w 3 w jednym sojuszu to ustawiacie 3 graczy ludzkich i jeden sojusz. Reszta to gracze komputerowi.
 
Zgłoś SPAM
Gen.Franco 


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: Berlin
Wysłany: 2009-06-27, 13:58   

witam, a ja mam troche inny problem. Skorzystam z tematu i sie doczepie...mianowicie;


sciagnalem pliki do tworzenia ,,rownych" losowych map...nie znam dobrze jeszcze tych waszych skrotow, ale chodzi o to Random Balance. I jak tworze mape losowa z tymi plikami ( w folderze data...pliki sa w formacie txt) po przejzeniu jej...nie wyglada za bardzo na zbalansowana. No chyba, ze dotyczy to innych rzeczy niz mineraly przy kopalniach. Dla przykladu gracz 1 ma 4 kupki drewna i 2 rudy..a Gracz 2 ma 1 kupke drewna i 3 rudy. Dopisalem do pliku rmg txt, czyli wygladal on tak rmg.txt i tez niczego nie zmienilo. Bardzo prosze o wyjasnienie mi jak blondynce jak mam to zrobic, z gory dziekuje.


Doczytalem gdzies, ze musi to byc koncowka .rmg....a nie .txt. Tylko, ze z rmg tez nie jest to zbalansowane

War...war never changes
 
Zgłoś SPAM
Malekith 
I Am Justice



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 2786
Wysłany: 2009-06-27, 14:04   

Takie rzeczy jak pisałeś, są losowe... Balans polega na tym, że obaj gracze mają jednakową ilość stref, z podobną zawartością. Random balance ma np. w 1 strefie zawsze 2 miasto wybranej rasy bez fortu, 3 strefa zawsze ma tower itp. Mapy losowe nie są idealnie zbalansowane, ale rzadko się zdarza, żeby wylosowało się coś na maxa w 1 stronę...
 
 
Zgłoś SPAM
Gen.Franco 


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: Berlin
Wysłany: 2009-06-27, 14:09   

dzieki za szybka odpowiedz

War...war never changes
 
Zgłoś SPAM
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group