Facebook

Akademia Wojny - Portal Heroes of Might and Magic III

Trwa konkurs MapMaker AW 2017 - zobacz szczegóły
Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat «» Następny temat
h3 hd 2015 - poradnik instalacji moda z RGM
Autor Wiadomość
diabeł 
rtęci...



Dołączył: 30 Maj 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-06-01, 10:51   h3 hd 2015 - poradnik instalacji moda z RGM

Zamieściłem tutaj ten post, bo myślę że jest to odpowiednie miejsce do tego. Chodzi o najnowsza wersję z 2015r HD. Spotkałem się z zainteresowaniem tą wersją i pomyślałem sobie, aby ją zobaczyć. To co pisano wcześniej że gra jest w wersji podstawowej, okazało się prawdą. To tak jakby wydać po raz pierwszy h3 ale w 2015 r. Może i pomysł wcale niezły. Bywało tak, że jak wypuszczano ponownie jakąś wersję gry, przy okazji coś tam zmieniano w nadziej i przy pozornym poparciu ogółu, że w ten naturalny sposób gra będzie lepsza i często mylono się. Tutaj wypuszczono ją tak jak na początku. Dostajemy grę w takiej podstawowej formie jak w latach 90-tych tylko w wersji HD, z wyostrzonymi teksturami. W ten sposób uruchamiając h3 faktycznie przenosimy sie do tamtych odległych czasów. Podejrzewam że wielu fanów jak tak sie temu przyjrzy bliżej doceni to podejście. W końcu nie mogło być ono przypadkowe i zrobiono to celowo. Po za tym historia kołem zaczyna się toczyć, znów zaczyna robić się mody, aby ulepszyć to co wiadomo, że powinno tak być. Tak więc wracając do tematu zetknąłem sie po długich latach ponownie z ta grą i chciałem zobaczyć jak to wygląda tak z czystej ciekawości nie żeby od razu grać godzinami. No ale jak zobaczyłem to znaleźli się chętni do pogrania, fakt kilkadziesiąt lat młodsi ale co tam :). I tu zaczęły się schody. Mapki w Restoration of Erathia są fatalne ! I zacząłem szukać, tu jest zadowalający tego efekt.

Strona na steam z linkiem do moda i filmami jak to wygląda:
http://steamcommunity.com...41528472210055/

Opis instalacji moda :
1. Musi być zainstalowana wersja Armagedon's Blade lub Złota Edycja z tym dodatkiem gdzie jest generator map.
(Jak chcemy mieć na steamie te wersje po prostu dodajemy sobie te gry z poza steam w znanym menu o którym nie będę pisał).
2. Instalujemy h3 HD z 2015 roku
3. Instalujemy ten mod z postu powyżej (v1.22) wskazując na folder wersji HD z 2015 r(w steamie jest jakis problem z instalacją i nalezy przenieść wszystkie pliki z zip do folderu z grą np:
Cytat:
...\steamapps\common\Heroes of Might & Magic III - HD Edition\
- można śmiało wszystko skopiować do folderu, nie zauważyłem problemu z teksturami
4. Przy uruchomieniu pokazuje się okienko z dodanymi opcjami jak na filmie, w pozycji RMG, wskazujemy ścieżkę do Armagedons tam gdzie jest plik h3maped.exe

I tyle, przy wyborze nowej gry odpala sie generator, mapa się tworzy i jest widoczna potem pod nazwą Random Map. Aby rozpocząć nową grę bez generatora trzeba odhaczyć RMG.

mod poprawia grywalność, tak jak w starszej wersji.
 
Dago 
Człowiek



Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 477
Skąd: jestem.
Wysłany: 2017-06-01, 19:09   

Gdy pisze się o HD, koneicznie trzaeba zaznaczyć, czy chodziu o ścierwo jakim jest HD Edition, czy o prawilny HD Mod. To zupełnie co innego i pomocne byłoby to inffo ;)

Bass solo, take one.

- Jestem trollem? - Dago
- Hmmm... Masz 40hp i się regenerujesz. Tak. - Malekith
 
 
Ravciozo 
Wielki Wuadca



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 611
Skąd: Polska, Opole
Wysłany: 2017-06-01, 19:15   

Ale on to napisał ;)

[ Dodano: 2017-06-01, 19:15 ]
(przydałoby się jeszcze w temacie za to)

And we'll all dance alone to the tune of your death...
 
Dago 
Człowiek



Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 477
Skąd: jestem.
Wysłany: 2017-06-01, 19:18   

Wiem, to mam na myśli!

Bass solo, take one.

- Jestem trollem? - Dago
- Hmmm... Masz 40hp i się regenerujesz. Tak. - Malekith
 
 
krzemo



Pomógł: 21 razy
Wiek: 102
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 1872
Wysłany: 2017-06-01, 23:09   

jeju ale hejtujecie HD edition

mi tam się podoba. OK, jest tylko gołe Roe, ale dla mnie to nie jest aż takie ważne - gracza grającego prawie wyłącznie tryb single, nie lubiącego wrót żywiołów i składanych artefaktów. No i ta grafika...

jeszcze 10 lat temu, gdy grafika komputerowa była na gorszym poziomie i miałem monitor CRT 17 cali, to grafika H3 była znośna. No ale kurna, w 2017 roku, z monitorem 22 cale, grafika h3 po prostu szczypie. I żadne HD mody tutaj nic nie pomogą bo można albo rozciągnąć sprity albo je ściupcić i wtedy mamy ekran zasrany contentem.

A grafika jest jednym z czynników wpływających na przyjemność czerpaną z rozgrywki.

Tak więc starzy wyjadacze areny multiplayer - ok, lubujcie się w swoim 640x480 'bo sod', no ale kurna, nie hejtujcie ładnego HD tylko dlatego, że jest podstawką.

aż tak słabe h3 nie jest by nie była atrakcyjna jako podstawka...

h0i!!!!!!!!! MAM DWA WARNY sddfhgsdh
 
 
Dago 
Człowiek



Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 477
Skąd: jestem.
Wysłany: 2017-06-02, 19:18   

Podstawka nei jest interesująca specjalnie w dobie HD moda, hoty itd :D. Dlam nie teraz to juz sod to mało a co dopiero roe ;D

Bass solo, take one.

- Jestem trollem? - Dago
- Hmmm... Masz 40hp i się regenerujesz. Tak. - Malekith
 
 
hrabo 



Pomógł: 14 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Sty 2016
Posty: 509
Wysłany: 2017-06-02, 21:25   

Tak jak mówi Dago, jak coś ma 5000 punktów zajebistości, a jego konkurencją jest produkt mający 9001 punktów zajebistości, to ten pierwszy wydaje się jakiś taki biedny.
Co do grafiki h3 HD mam mieszane uczucia, szkieletowa animacja postaci została zrobiona trochę na odwal się (przyjrzyjcie się chociażby animacji jaszczura, niektóre elementy się przenikają podczas ruchu). Wyższa rozdzielczość jest oczywiście mocno na plus.
 
diabeł 
rtęci...



Dołączył: 30 Maj 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-06-11, 11:05   

Kurcze, HD wersja ma astronomiczny błąd. Arcydiabły po poczekaj po jakimś czasie tracą te poczekaj i tura rozpoczyna się od nowa.
 
Begrezen 
MapMod



Pomógł: 4 razy
Wiek: 5
Dołączył: 15 Mar 2014
Posty: 373
Skąd: Wschód
Wysłany: 2017-06-11, 11:11   

to nie ulepszaj diabłów xD

https://www.youtube.com/watch?v=FHwYuomYBEo
https://images84.fotosik.pl/462/4337bfe6d56b17f6.png
 
Dago 
Człowiek



Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 477
Skąd: jestem.
Wysłany: 2017-06-11, 15:07   

Ten błąd i tak tylko raz na 50 gier na JC bedzie miał znaczenie :D. Na innym templu kiedy bedziesz miał AD? Raz w życiu?

Bass solo, take one.

- Jestem trollem? - Dago
- Hmmm... Masz 40hp i się regenerujesz. Tak. - Malekith
 
 
diabeł 
rtęci...



Dołączył: 30 Maj 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-06-11, 19:49   

Ale nie wiem czy z diabłami nie jest to samo...
 
hrabo 



Pomógł: 14 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Sty 2016
Posty: 509
Wysłany: 2017-06-11, 19:53   

No to zgłoś to na jakimś forum ubi albo na steam community, może jest jakaś szansa, że to naprawią.
 
diabeł 
rtęci...



Dołączył: 30 Maj 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-06-12, 11:08   

Jakiś dziwny bug, wczoraj pograłem w jakąś mapkę i tego nie było, więc w sumie jest on nie zawsze zauważalny. Pisałem na Twittera do tego co zrobił mod.
 
hrabo 



Pomógł: 14 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Sty 2016
Posty: 509
Wysłany: 2017-06-12, 11:17   

A, czyli mówisz o HD modzie, a nie HD edition. Nigdy się z tym nie spotkałem, zwrócę na to uwagę.
 
diabeł 
rtęci...



Dołączył: 30 Maj 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-06-12, 11:29   

o HD edition i save też nie mam i już nie chce mi się tym zajmować. Ten co napisał ten mod na Twitterze ostatnio cos robił w 2016 r , bez save nie mam co poruszać tematu, wcześniej czy później sie tym zajmą.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Strona 1 z 2
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group